Konvoj s ruskou humanitárnou pomocou prekročil hranice a smeruje do Luhanska

TA3
21.8.2014 06:52

Reportér agentúry AP videl prvé nákladné automobily ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročiť hraničný prechod na Ukrajinu po tom, ako ho viac ako týždeň zdržiavali kvôli podozreniam, že konvoj bol využitý ako krytie pre ruskú inváziu. Agentúra Reuters tvrdí, že hranice prekročilo už asi 70 vozidiel a sprevádza ich malá skupina proruských povstalcov.

Podľa agentúry DPA nesprevádza vozidlá eskorta Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). DPA sa pri tom odvoláva na správy ruských tlačových agentúr. Požiadavka na sprievod MVČK bola jednou z požiadaviek Kyjeva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo poslať konvoj ďalej aj napriek tomu.
Červený kríž tvrdí, že potrebuje istotu bezpečného prechodu od všetkých zúčastnených strán, aby mohol pomoc doručiť. Preto môže mať ukrajinská armáda obmedzený manévrovací priestor v čase pohybu nákladných áut aj napriek absencii prímeria, píše AP.

Nákladné vozidlá sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacákmi pre civilistov v meste Luhansk, kde sú proruskí separatisti obliehaní ukrajinskou vládnou armádou. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov.
Snahy o zabezpečenie humanitárnej pomoci pokračujú aj napriek tomu, že obe strany konfliktu odmietajú uzavrieť prímerie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok