Poľsko vyzvalo EK, aby podala sťažnosť na Rusko v rámci WTO

TASR
19.8.2014 17:01

Poľské ministerstvo hospodárstva dnes vyzvalo Európsku komisiu (EK), aby sa obrátila na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) so sťažnosťou na Rusko za jeho embargo na dovoz potravín z Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra PAP.

Poľsko vyzvalo EK, aby podala sťažnosť na Rusko v rámci WTO
SITA/AP

Vo svojom vyhlásení poľské ministerstvo pripomína, že EK zastupuje členské štáty únie, takže môže podať sťažnosť na Rusko v rámci WTO. Ale rozhodnutie o začatí právneho konania proti Moskve by mali odsúhlasiť všetky členské štáty EÚ.

Rusko by na základe smerníc WTO mohlo byť prinútené vyplatiť členom EÚ kompenzácie za zatvorenie svojho trhu, faktom však je, že spory v rámci WTO bývajú veľmi zdĺhavé.

EÚ už v apríli podala sťažnosť na Rusko po tom, ako Moskva zakázala dovoz bravčového mäsa z európskeho bloku. WTO vymenovala 22. júla porotu, ktorá má rozhodnúť v spore medzi oboma stranami, ale tá potrebuje niekoľko mesiacov na analýzu situácie.

Rusko začiatkom augusta zakázalo na jeden rok dovoz potravín z EÚ. Ide o odvetné opatrenie za sankcie Západu proti Moskve pre jej postup voči Ukrajine.

Poľské ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje straty domácich farmárov v dôsledku ruského embarga na zhruba 500 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok