Slovan túži po skupine, poslednou prekážkou majster Bieloruska

TASR TA3
19.8.2014 09:41

Slovenský futbalový šampión ŠK Slovan Bratislava stojí pred veľkým dvojzápasom v play off prestížnej Ligy majstrov 2014/2015 s majstrom Bieloruska BATE Borisov.

"Belasí" túžia prebojovať sa do skupinovej fázy, čo sa doposiaľ zo slovenských klubov podarilo len triu 1. FC Košice (1997), Artmedia Petržalka (2005) a MŠK Žilina (2010). Prvý zápas o slávu a milióny eur z pokladne Európskej futbalovej únie (UEFA) sa hrá v stredu 20. augusta na bratislavských Pasienkoch (20.45 SELČ), odveta je na programe v utorok 26. augusta v Borisove.

Slovan v minulej sezóne LM skončil už v 2. predkole, teraz je na tom neporovnateľne lepšie. Má šancu ešte vylepšiť sezónu 2011/2012, v ktorej hral skupinu v Európskej lige UEFA. A tentokrát chcú "belasí" ešte viac. "Pre nás je to vrchol sezóny. Chceme zabojovať o skupinovú fázu a myslím si, že môžeme postúpiť. Preto chceme, aby nás prišli podporiť aj fanúšikovia. Každý divák pred zápasom verí Slovanu a aj my si myslíme, že BATE Borisov je zdolateľný súper. Veríme, že nás prídu povzbudiť ľudia a môžu byť náš dvanásty hráč. Slovan už dlho nemal na tribúne fanúšikov, ktorí by hnali hráčov dopredu a preto veríme, že teraz prídu," uviedol viceprezident a výkonný riaditeľ klubu Jozef Valovič.

Zverenci českého trénera Františka Straku vyradili v 2. predkole waleský klub The New Saints (1:0 doma, 2:0 vonku) a po postupe v 3. predkole cez moldavského majstra Šerif Tiraspoľ (2:1 doma, 0:0 vonku) si zabezpečili ďalších osem zápasov v pohárovej Európe. Ak totiž neuspejú v LM, ako účastník play off sa automaticky presunú do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2014/2015.


"Každý futbalista na Slovensku si chce raz zahrať skupinovú fázu Ligy majstrov. V našich podmienkach je to skôr rarita a považuje sa to za veľký úspech. Nás od toho delia dva zápasy a myslím si, že môžem povedať za celú kabínu, že stopercentne do toho dáme maximum,"
uviedol brankár Dušan Perniš.


Čerstvý najlepší strelec slovenskej najvyššej futbalovej súťaže v histórii Juraj Halenár si skupinovú fázu vyskúšal už v drese Petržalky a verí, že si tento zážitok ešte zopakuje. "Ten polrok bol nádherný. Teraz už nemám 22 ale 31 rokov a rád by som si ho zopakoval. Bola to fantastická jazda Petržalky a verím, že to tak bude aj teraz. Vtedy chodili ľudia na zápasy stále, bola to krásna atmosféra. Touto cestou by som chcel aj ja vyzvať ľudí, aby nás prišli podporiť. Vždy sa hrá lepšie pred plným hľadiskom, ako keď tam nikto nie je. Každého hráča to motivuje k lepším výkonom. Zažil som 60.000 ľudí na Celticu alebo 30.000 v Belehrade a tam sme dreli naplno. Je to pre nás dvojzápas roka, verím, že budeme všetci v poriadku a že to zvládneme," povedal Halenár.


Slovan v tejto sezóne ešte neprehral. Vyhral v ôsmich súťažných súbojoch a v jednom remizoval. Do mužstva pribudla nová posila Samuel Štefánik, po zranení sa vrátil už stopér Nicolas Gorosito. Strakovi bude k dispozícii aj stredopoliar Richard Lásik, ktorý si už odpykal trest za vylúčenie v domácom súboji s Tiraspoľom.

BATE je lídrom bieloruskej ligy, ktorá sa hrá systémom jar - jeseň. Na jej čele majú zverenci trénera Alexandra Jermakoviča trojbodový náskok pred rivalom Dinamom Minsk, ktoré naposledy zdolali na jeho pôde 2:0. Minsk má ale o zápas menej. BATE má na konte desať majstrovských titulov a v skupine LM si zahralo už trikrát (2008, 2011, 2012). Skupinu EL hralo dvakrát (2009, 2010). V predkolách LM nepodáva BATE také dobré výkony ako v minulých rokoch. V druhom predkole Borisov dvakrát remizoval s albánskym majstrom KS Skënderbeu Korçë 0:0 doma a 1:1 vonku. Postup mu teda zabezpečil gól z pôde súpera. Následne sa Bielorusi stretli s maďarským Debrecínom. Prvý duel sa skončil triumfom Debrecínu v Maďarsku 1:0, v odvete triumfoval BATE 3:1 až gólom v 90.+4 minúte.

"Belasí" chceli pôvodne odohrať úvodný duel pred vypredanými tribúnami, keď Pasienky boli naposledy beznádejne zaplnené ešte v roku 1975 v súboji s domácim Interom v priamom zápase o titul. Disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie (UEFA) ich však potrestala uzavretím troch sektorov C7, C8 a C9 za rasistické prejavy ich fanúšikov počas domáceho duelu 3. predkola LM proti Šerifu Tiraspoľ.


Duel bude rozhodovať Portugalčan Olegario Benquerenca s asistentmi krajanmi Bertinom Mirandom a Paulom Soaresom. Vysielať ho bude v priamom prenose RTVS. Štadión otvoria dve hodiny pred štartom zápasu a jeho brány sa zatvoria 15 minút pred úvodným výkopom, takže potom sa už nebude dať dostať na tribúny. Pred samotným duelom zaznie prvýkrát v tejto sezóne na Pasienkoch aj hymna Ligy majstrov. Ak Slovan prejde do skupiny, má garantovanú automatickú finančnú prémiu 8,6 milióna eur. Za každú prípadnú výhru v skupine LM získa ďalší milión, za remízu polovicu. Žreb skupinovej fázy LM 2014/2015 sa bude konať 28. augusta v Monaku.


1. zápas play off LM 2014/2015, Pasienky, 20.45 h:
Slovan Bratislava - BATE Borisov
rozhodujú: Benquerenca - Miranda, Soares (všetci Port.)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok