Federer v Cincinnati zaokrúhlil počet titulov na 80

TA3 TASR
18.8.2014 08:29

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal víťazom turnaja ATP World Tour Masters 1000 Western & Southern Open v americkom Cincinnati (dotácia 4 017 355 USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

Vo finále dvoch skúsených tridsiatnikov si Federer nasadený ako druhý poradil so Španielom Davidom Ferrerom (6.) 6:3, 1:6, 6:2. Stretnutie trvalo 102 minút a víťaz využil tri zo štrnástich brejkových príležitostí. Zinkasoval 1000 bodov do rebríčka a prémiu 638 850 USD. V bilancii vzájomných zápasov s Ferrerom zvýšil už na úctyhodných 16:0.

Tridsaťtriročný Federer dovŕšil v Cincinnati osemdesiatku turnajových titulov v kariére a šiesty raz na tomto podujatí triumfoval. Predtým v americkom Ohiu vyhral v rokoch 2005, 2007, 2009, 2010 a 2012. Na úrovni ATP Masters 1000 získal 22. titul, ale prvý po dvoch rokoch práve od triumfu v Cincinnati. Sedemnásťnásobný grandslamový šampión zlomil sériu štyroch finálových prehier na týchto prestížnych podujatiach.

"Podal som solídny výkon, v treťom sete ma podržal servis. Som šťastný z toho, ako som hral celý tento týždeň. Moje výkony boli na veľmi dobrej úrovni a vedel som sa aj zlepšiť, ak bolo treba," vyhlásil Federer aj pre server ATP World Tour.

Švajčiarsky matador sa dostal k tretej turnajovej trofeji v tomto roku (predtým Dubaj a Halle), pričom vo finále bol až osemkrát. Z historického pohľadu úspešnosti sa pridal k Američanovi Jimmymu Connorsovi a československému rodákovi Ivanovi Lendlovi, ktorí tiež dosiahli vyše 80 víťazných turnajov v kariére v tzv. otvorenej tenisovej ére. Connors ich mal na konte dokonca 109, Lendl 94.

Úvodný víťazný zápas na turnaji v Cincinnati bol pre Federera zároveň trojstý s premeneným mečbalom na turnajoch série ATP Masters 1000. V počte titulov z týchto podujatí (22) je druhý za Rafaelom Nadalom (27).

Pred záverečným grandslamovým turnajom sezóny v New Yorku sa švajčiarsky elegán vedený aj bývalým švédskym šampiónom Stefanom Edbergom dobre naladil finálovou účasťou v Toronte a aktuálnym triumfom v Cincinnati. Federer bude v New Yorku útočiť na rekordný šiesty titul v otvorenej ére.

"Moje sebavedomie sa zvýšilo, hra je na dobrej úrovni, teraz to už len udržať. Potrebujem si odpočinúť. V tejto záverečnej prípravnej fáze je to dôležitejšie ako ďalšia tréningová záťaž," vyhlásil Federer.

Finále štvorhry v Cincinnati sa stalo korisťou najvyššie nasadenej americkej bratskej dvojice Mika a Boba Bryanovcov. Zvíťazili hladko 6:3, 6:2 a kanadsko-americkému duu Vasek Pospisil - Jack Sock za 53 minút odplatili päťsetovú prehru z finále tohtoročného Wimbledonu. Už legendárni Bryanovci sa v 150. spoločnom finále na okruhu ATP tešili z 99. titulu. 

Dvojhra - finále: 
Roger Federer (Švaj.-2) - David Ferrer (Šp.-6) 6:3, 1:6, 6:2

Štvorhra - finále: 
Bob Bryan, Mike Bryan (USA-1) - Vasek Pospisil, Jack Sock (Kan./USA) 6:3, 6:2

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok