Basketbalisti po prehre so Švédmi už len s teoretickou šancou na postup

TA3
17.8.2014 22:46

Slovenskí basketbalisti neuspeli ani vo svojom treťom vystúpení v kvalifikácii ME a ich šanca postúpiť na finálový turnaj Eurobasket 2015 je už len v teoretickej rovine. Po dvoch prehrách doma s Rumunskom a v Lotyšsku nestačili zverenci trénera Milana Černického v nedeľu v Pezinku na Švédsko a prehrali 72:75.

Slovensko - Švédsko 72:75 (40:40)

štvrtiny: 26:20, 14:20, 8:24, 24:11.

Zostava a body SR: Sedmák 23, Miloševič 17, Mrviš 7, Bílik 4, Jašš 2 (Kuffa 11, Žiak 6, Kozlík 2, Galata 0, Baldovský 0) - najviac bodov Švédska: Pahlmblad 14, Gaddefors 13, Kjellbom 13. TH: 16/12 - 17/15, osobné chyby: 23:19, trojky: 6:8, rozhodovali: Žurapovič (BaH), Maliszewski (Poľ.), Denkovski (Maced.), 800 divákov

Slováci nastúpili s nožom na krku vedomí si, že v prípade ďalšej prehry by sa pre nich kvalifikácia skončila už po treťom stretnutí. Kouč Černický urobil v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi jednu zmenu, keď Dorazila v základnej zostave nahradil Mrviš. Úvod vyšiel lepšie hosťom, ktorí zaznamenali prvých päť bodov duelu. Slováci kontrovali troma úspešnými trojkovými pokusmi a ujali sa vedenia 9:7. Černického zverenci sa prezentovali dobrým pohybom na ihrisku, rýchlo a presne si prihrávali loptu a ich náskok narastal. Po koši Bílika bolo 17:13, Sedmák o dve minúty neskôr trojkou zvýšil na 24:16. Prvú štvrtinu vyhrali domáci 26:20, ich lídrom bol tvorca hry Miloševič, ktorý za úvodných desať minút nastrieľal 12 bodov.

V druhom dejstve však Slováci zbytočne znervózneli, k čomu prispela aj vysunutá obrana Švédov. V 15. minúte Severania vyrovnali na 32:32, o tri minúty neskôr sa po prvý raz v zápase ujali vedenia (35:37). Skóre vyrovnaného prvého polčasu uzavrel zároveň so záverečným  klaksónom Kuffa (40:40).

V úvode tretej štvrtiny vyrukovali hostia s pressingom po celom ihrisku, ktorý robil Slovákom veľké problémy. Aj zásluhou toho Švédi zaznamenali sériu 16:4. Kŕčovitý výkon domácich pokračoval aj naďalej, súper umnou hrou postupne zvyšoval svoj náskok, ktorý do konca tretej časti hry narástol až na rozdiel 16 bodov (48:64). V záverečnom dejstve sa Slováci snažili dohnať náskok Severanov, podarilo sa im znížiť na 55:66 a potom aj na 60:69. Minútu pred koncom prehrávali Slováci už len o tri body, v dramatickom závere si však Švédi už víťazstvo nenechali vziať a napokon triumfovali 75:72.

hlasy po zápase:

Milan Černický, tréner Slovenska: "Aj pred dnešným zápasom nám zo zostavy vypadli dvaja hráči pre rôzne zdravotné problémy. Opäť sa ukázalo, že nedokážeme hrať naplno celých 40 minút. Doplatili sme na výpadok v tretej štvrtine, v ktorej si súper vytvoril rozhodujúci náskok. V záverečnom dejstve sme ukázali charakter, bojovali sme, možno nám chýbala iba jedna lopta či jedna dobre zahraná akcia. Pred ďalším zápasom v Rumunsku sa musíme mentálne pozdvihnúť."

Vedran Bosnič, tréner Švédska: "Bol to náročný zápas. Domáci mali lepší prvý polčas, v úvode sa prezentovali presnou trojkovou streľbou. Agresívnou hrou sme v druhej štvrtine vyrovnali skóre. Kľúčová bola tretia časť hry, v ktorej sme veľmi dobre zahrali v defenzíve a Slovákom dovolili zaznamenať iba osem bodov. V závere sme sa strachovali o výsledok, zbytočnými chybami sme dovolili súperovi zdramatizovať duel. Čaká nás dôležitý zápas v Lotyšsku, určite budeme chcieť favorita potrápiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok