NATO zareaguje vojensky, ak neoznačení vojaci preniknú do členského štátu

TASR
17.8.2014 19:14

Ak sa Rusko pokúsi infiltrovať vojakov do členskej krajiny NATO, aj keď bez oficiálnych vojenských uniforiem, ako to urobilo nedávno pred pripojením ukrajinského polostrova Krym k Rusku, NATO bude vojensky reagovať. Vyhlásil to hlavný veliteľ vojsk NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove, v interview, ktoré dnes zverejnili nemecké noviny Die Welt.

NATO zareaguje vojensky, ak neoznačení vojaci preniknú do členského štátu
SITA

Vojaci oblečení v uniformách bez označenia štátu boli rozmiestnení na Kryme, keď Rusko koncom februára vstúpilo na jeho územie. Hoci prezident Vladimir Putin najprv popieral prítomnosť ruských vojakov, v apríli pripustil, že ruské ozbrojené sily tam boli aktívne.

Kyjev a západné vlády teraz vyčkávajú, či Moskva podnikne intervenciu, aby pomohla obliehaným separatistom na rusky hovoriacom východe Ukrajiny. Niektorí bezpečnostní odborníci uviedli, že Putin má možno vo výhľade aj bývalé sovietske republiky v Pobaltí, v ktorých žijú obrovské ruské menšiny, napríklad v Estónsku či Lotyšsku.

Generál Breedlove vyhlásil, že NATO síce nemá v pláne zasiahnuť na Ukrajine, ktorá nie je členom aliancie, ale krajiny NATO vo východnej Európe sa musia začať pripravovať na prípadnú hrozbu "zelených mužíčkov" - na mysli mal vojakov v neoznačených uniformách.

"Najdôležitejšia úloha pripraviť národ na problém 'zelených mužíčkov', čiže organizovanie rusky hovoriaceho obyvateľstva, to sa deje najprv. To sa deje teraz," povedal Breedlove v interview.

"Ako teraz cvičíme, vybavujeme policajné sily a armádu spojeneckých štátov, aby boli schopné poradiť si s niečím takým?" položil otázku Breedlove, ako vyplýva z anglického prepisu jeho vyjadrení, ktorý poskytlo NATO.

"Ak uvidíme, že sa takého kroky dejú v štáte NATO a dokážeme ich pripísať agresorskej krajine, tak to je Článok 5. A prichádza vojenská reakcia," povedal Breedlove, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Klauzula o kolektívnej obrane stanovuje, že útok na jeden členský štát NATO je pokladaný za útok na alianciu ako celok.

Ukrajinská kríza poškodila vzťahy medzi Ruskom a Západom do takej miery, že sú najhoršie od skončenia studenej vojny. Vyústila aj do ekonomických sankcií, ktoré poškodzujú s problémami zápasiace ekonomiky Ruska aj Európy.

NATO podniklo od začiatku ukrajinskej krízy sériu opatrení na posilnenie svojej vojenskej prítomnosti vo východnej Európe. Dlhodobejšie opatrenia budú podľa očakávania dohodnuté na summite NATO vo Walese v septembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok