Cameron vyzval zastaviť sunnitských radikálov z hnutia Islamský štát

TA3 TASR
17.8.2014 15:46

V opačnom prípade podľa jeho slov hrozí, že budú dosť silní na to, aby zaútočili proti ľuďom aj v uliciach britských miest. Islamisti ovládajú veľkú časť Sýrie a severného Iraku. Tam proti nim pokračuje ofenzíva kurdských síl so vzdušnou podporou Spojených štátov.

Kurdské sily znovu dobyli časti Mósulskej priehrady

Kurdské sily dnes dobyli časti Mósulskej priehrady, najväčšej v Iraku, ktorú ešte začiatkom toho mesiaca 7. augusta dostala pod kontrolu militantná organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa irackých bezpečnostných síl, generála Tawfíka Dastího.

Kurdské oddiely nazývané péšmarga za podpory irackých a amerických bojových lietadiel začali operáciu na opätovné dobytie Mósulskej priehrady dnes skoro ráno.

Generál Dastí, ktorý sa takisto nachádza pri priehrade spolu s kurdskými silami, uviedol, že teraz majú pod kontrolou východnú časť priehrady a že boje stále pokračujú.

Spojené štáty začali uskutočňovať nálety proti militantom IS už pred vyše týždňom, v snahe zastaviť postup týchto extrémistov severným Irakom. IS má totiž v úmysle dostať sa do metropoly Bagdad. Extrémisti teraz ovládajú veľké územné pásma severného Iraku a susednej Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok