V Káhire budú pokračovať rozhovory o trvalom prímerí v Gaze

TASR TA3
17.8.2014 11:12

Pred blížiacim sa vypršaním dočasného prímeria v pásme Gazy je palestínska delegácia na nepriamych rozhovoroch s Izraelom "menej optimistická", pokiaľ ide o vyhliadky na dohodu o trvalom zastavení bojov. Po prílete delegácie do Káhiry to podľa agentúry AP povedal jeden z palestínskych vyjednávačov.

Terajšie prímerie v najnovšom konflikte Izraela s palestínskymi militantmi v Gaze má vypršať v pondelok v noci (23.00 h SELČ). Prímerie tento týždeň predĺžili o päť dní, aby mohli pokračovať nepriame rokovania sprostredkované Egyptom. Po prestávke ich obnovia v egyptskej metropole dnes.

Palestínsky vyjednávač, ktorý si želal ostať v anonymite, dodal, že hlavnou prekážkou je naďalej trvanie Hamasu na tom, aby Izrael prisľúbil ukončenie blokády Gazy, v ktorej toto radikálne palestínske hnutie vládne.

Izraelský minister komunikácií Gilad Erdan dnes ráno pre izraelský rozhlas povedal, že vláda židovského štátu zatiaľ nedospela k rozhodnutiu o návrhu egyptských sprostredkovateľov. Podľa politika vládnucej strany Likud obsahuje návrh niekoľko "problematických článkov", informovala agentúra DPA. Armáda musí mať naďalej možnosť reagovať na každé ostreľovanie z pásma Gazy, zdôraznil Erdan.

Hamas egyptský návrh v súčasnej forme odmieta ako nedostatočný a žiada zmeny. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás z umiernenejšieho hnutia Fatah na zasadnutí v sobotu večer v predjordánskom Ramalláhu povedal, že egyptská iniciatíva zostáva jedinou možnosťou vyriešenia krízy. Najdôležitejšie je podľa neho ukončiť boje, krviprelievanie a ničenie v Gaze.

Od začiatku aktuálneho konfliktu v Gaze 8. júla zahynulo podľa OSN takmer 2000 Palestínčanov, prevažne civilistov, a viac než 10.000 ľudí utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 67 mŕtvych vrátane troch civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok