Kňazi by politiku robiť nemali, myslia si podľa prieskumu Slováci

SITA
17.8.2014 10:51

Duchovní a kňazi by mali vykonávať len náboženské činnosti a do politiky by sa miešať nemali. Podľa výsledkov výskumu Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) s názvom Demokratickosť a občania na Slovensku si to myslí 79,81 percenta opýtaných.

Kňazi by politiku robiť nemali, myslia si podľa prieskumu Slováci
SITA

Respondentov sa počas výskumu pýtali, či podľa nich majú duchovní vykonávať len náboženské činnosti alebo aj politicko-verejné. "Výsledky odpovedí na túto otázku ukazujú vysokú mieru celospoločenského konsenzu, ktorý absolútnou väčšinou - takmer 80 percent - verí, že duchovní by sa mali venovať len čisto duchovným veciam," hovorí šéf výskumu sociológ Miroslav Tížik. Len niektorým politicko-verejným činnostiam by sa mali duchovní venovať podľa 8,28 percenta opýtaných a 5,87 percenta respondentov si myslí, že kňazi by politiku mali robiť.

Sociológovia zisťovali aj názor Slovákov na vzťah cirkvi a štátu. Takmer tretina (31,34 percenta) z opýtaných je za úplnú odluku štátu a cirkvi a približne štvrtina respondentov (26,24 percenta) si myslí, že štát by mal cirkev podporovať len v tých oblastiach, ktoré sú aj vo verejnom záujme. Na druhej strane 15,61 percenta oslovených je presvedčených, že štát má podporovať hodnoty a záujmy tradičných kresťanských cirkví a podľa 5,25 percenta respondentov by mal štát podporovať a presadzovať záujmy najväčšej - katolíckej cirkvi. "Pri otázke na usporiadanie vzťahov štátu a cirkvi vidieť, že v populácii výrazne dominuje predstava, že by mala existovať odluka štátu a cirkví," dodal Tížik.

Výskum s názvom Demokratickosť a občania na Slovensku sa konal od 29. mája do 8. júna na vzorke 1 215 respondentov, dáta zbierala a spracovala agentúra Focus. Na projekte spolupracujú Sociologický ústav SAV, Ústav politických vied SAV a Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok