Bugár: V Bratislave sa črtá koalícia Sieť-SDKÚ-Most-Híd, Ftáčnika nepodporíme

TASR
16.8.2014 13:37

V Bratislave sa črtá predvolebná koalícia Sieť-SDKÚ-Most-Híd, definitívne by ju mali potvrdiť rokovania v priebehu budúceho týždňa. Strany zatiaľ nie sú dohodnuté na spoločnom kandidátovi na primátora. Rokujú o pravicových kandidátoch, podpora ľavicovému Milanovi Ftáčnikovi z hľadiska Mosta- Híd priechodná nie je. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár to povedal v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk.

Bugár: V Bratislave sa črtá koalícia Sieť-SDKÚ-Most-Híd, Ftáčnika nepodporíme
SITA

"Rozmýšľali sme, ako urobiť v Bratislave takú koalíciu, ktorá bude mať možnosť vyhrať. Musíte počúvať každého partnera. Teraz to vyzerá na koalíciu Sieť-SDKÚ-Most-Híd a tam zatiaľ rozhodnutie nepadlo," povedal na margo možnej podpory nezávislého kandidáta Iva Nesrovnala, ktorý aktuálne vystúpil z SDKÚ-DS.

Most-Híd v komunálnych voľbách v Bratislave nepodporí súčasného primátora, ľavicového kandidáta Milana Ftáčnika, ktorý je podľa prieskumov jedným z favoritov. "Nemyslím si, že by mali pravicové strany podporiť ľavicového kandidáta. To pre mňa neprichádza do úvahy. Ale naša trojkoalícia by mala mať v tomto spoločného menovateľa. Teda, že buď všetci podporíme pána Nesrovnala, pána Kňažka, atď. Radšej som za jednotnosť. Personálne veci sú vždy zložité, niekto môže mať averziu, otázne je, čo je lepšie pre Bratislavu a pre občanov," konštatoval Bugár.

Dodal, že o spoločnom postupe rokovali aj s ďalšími pravicovými stranami, ktoré v Bratislave v tejto chvíli tendujú ku koalícii KDH-SaS-NOVA. "Keď sme rokovali s KDH, SaS a NOVA, napríklad KDH podporuje pána Kňažka, SaS jednoznačne odmieta pána Kňažka. Čo to je za koalícia?" pýta sa Bugár.

Koaličné zoskupenie, v ktorom bude figurovať Most-Híd, by podľa neho malo mať spoločného kandidáta na primátora, ale zatiaľ neexistuje dohoda na jednom mene. "Najlepšie by bolo, keby sa všetky subjekty našej koalície dohodli na jednom mene. Ako to bude, nevieme, posledné dolaďovania budú na budúci týždeň," povedal Bugár. "Ak spolu nedospejeme k rozhodnutiu, že podporíme povedzme pána Nesrovnala, ešte stále je možnosť, že každá strana podporí niekoho iného. Ale to mi je proti srsti," dodal.

Čo sa týka celoštátnej stratégie Mosta-Híd do komunálnych volieb, koalície v krajských a okresných mestách bude podľa Bugára schvaľovať prezídium strany. "Republiková rada prijala uznesenie, že neodporúčame spoluprácu so Smerom-SD a SNS. Odporúčame klasické stredo-pravé koalície. S tým, že istota je guľomet, v tom uznesení je napísané, že vo všetkých okresných a krajských mestách odobruje koalíciu predsedníctvo," konštatoval. "Aby sa nestalo, že síce máme odporúčanie, teda uznesenie Republikovej rady, ale niekto si pomyslí, že čo sa mi môže stať a urobí napríklad v krajskom alebo okresnom meste koalíciu so Smerom. Ja si myslím, že toto dobrý nápad nie je," uzavrel Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok