Argentína by mohla zvýšiť export potravín do Ruska, plánuje rokovania

TASR
16.8.2014 12:40

Jeden z najväčších producentov potravín na svete, Argentína, pošle na budúci týždeň do Ruska obchodnú delegáciu s jediným cieľom - dohodnúť kontrakty na export potravín do Ruska po tom, ako Moskva zaviedla embargo na dovoz viacerých potravín zo západných krajín. Informovala o tom agentúra Reuters.

Argentína by mohla zvýšiť export potravín do Ruska, plánuje rokovania
SITA

Argentínski exportéri by sa chceli pripojiť k susednej Brazílii, ktorá omnoho rýchlejšie zareagovala na najnovší vývoj na ruskom trhu. Krajina už schválila zvýšenie vývozu mäsa do Ruska a začala pracovať na zvýšení exportu sóje a kukurice.

Podľa informácií z Argentíny by sa schôdzka mala uskutočniť v utorok a stredu (19. a 20. augusta). Len export mliečnych produktov by mohol vzrásť o 20 %, domnieva sa šéf argentínskej komory mliekarenského priemyslu Miguel Paulon. Moskva začiatkom augusta zaviedla embargo na dovoz viacerých potravín a poľnohospodárskych produktov z Európskej únie, USA, Austrálie, Kanady a Nórska v reakcii na sankcie západných krajín voči Rusku. Tie tak reagovali na pokračujúcu krízu na Ukrajine, z ktorej obviňujú Moskvu.

Zvýšenie príjmov z exportu by Argentíne pomohlo čiastočne stabilizovať rezervy centrálnej banky, ktoré za posledný rok klesli o vyše 5 % na necelých 29 miliárd USD (21,66 miliardy eur). Obchodná misia prichádza navyše v čase, keď sa prudko zvýšilo napätie medzi Argentínou a USA. Dôvodom je rozhodnutie amerického súdu, že Argentína musí vyplatiť investorov, ktorí nesúhlasili s reštrukturalizáciou argentínskeho dlhu po bankrote krajiny na prelome rokov 2001 a 2002. Argentína sa tak technicky opäť dostala do defaultu.

Niektorí analytici si však nie sú istí, do akej miery vláda export zvýši. Krajina, ktorá má jednu z najvyšších inflácií na svete, obmedzuje vývoz mäsa, kukurice, pšenice a iných komodít, aby udržala ceny potravín na domácom trhu na prijateľnej úrovni.

"Môžeme do Ruska vyviezť hovädzie mäso, obilie či ovocie, no vláda nie vždy exportné povolenie vydá," povedal Ernesto Ambrosetti, hlavný analytik Spoločenstva argentínskeho vidieka, ktoré zastupuje viaceré veľké argentínske farmy. "Momentálne preto nevieme odhadnúť, čo presne budeme môcť do Ruska vyviezť a využiť tak, čo nám súčasný spor medzi Ruskom a Západom ponúka," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok