Letectvo USA podniklo v Iraku ďalšie útoky, islamisti zmasakrovali 80 jezídov

TASR TA3
16.8.2014 07:54

Americké vojenské lietadlá podnikli dnes sériu náletov v blízkosti najväčšej irackej priehrady pri Mósule, ktorú kontrolujú militanti Islamského štátu (IS). Informovala o tom dnes televízia CNN s odvolaním sa na kurdské médiá.

Nálety boli údajne súčasťou spoločnej americko-iracko-kurdskej operácie, ktorej cieľom je opätovné dobytie Mósulskej priehrady, v minulosti známej ako Saddámova priehrada.

Operácia sa podľa CNN mala začať dnes ráno miestneho času. Podľa plánu ju mali odštartovať útoky amerického a irackého letectva na pozície IS, ktoré mali pripraviť cestu pre pozemný útok kurdských milícií a irackých vládnych síl.

Sunnitskí islamisti obsadili hydroelektráreň minulý týždeň po ostrých bojoch v rámci svojej pokračujúcej ofenzívy na severe Iraku. Vyvolalo to obavy, že by militanti mohli zaplaviť mestá v oblasti alebo ich odrezať od dodávok vody a elektriny.

Priehrada leží na rieke Tigris, asi 50 kilometrov od druhého najväčšieho irackého mesta Mósul, ktoré už od júna ovládajú islamistickí povstalci.

Kurdskí predstavitelia v piatok oznámili, že ozbrojenci IS zmasakrovali v dedine na severe Iraku približne 80 príslušníkov etnicko-náboženskej skupiny jezídov a odvliekli so sebou miestne ženy a dievčatá. Podľa svedkov piatkový masaker nasledoval po tom, ako sa dedinčania odmietli vzdať svojej starobylej viery a prestúpiť na islam.

Podľa predchádzajúcich správ irackej vlády islamisti zabili za posledné týždne už minimálne 500 jezídov a 300 ich žien odvliekli do otroctva.

Barzání žiada zablokovanie financií Islamského štátu, vyzbrojenie Kurdov

Prezident kurdského regiónu v Iraku Masúd Barzání vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby neodkladne zablokovalo finančné zdroje militantnej organizácie Islamský štát (IS). Tá podľa jeho slov získava vydieraním a krádežou ropy každý deň tri milióny dolárov.

Barzání pre nemecký časopis Focus tiež povedal, že pri prepadoch pobočiek irackej národnej banky v Mósule a Tikríte sunnitskí extrémisti ukoristili viac než miliardu dolárov, informovala dnes agentúra DPA.

Kurdi očakávajú od Nemecka humanitárnu pomoc, ako aj dodávky zbraní a munície, len tak budú môcť kurdské ozbrojené sily odraziť ofenzívu IS, zdôraznil Barzání. Podľa jeho slov im nechýbajú bojovníci, ale moderná a efektívna výzbroj. Militanti pritom získali ťažké zbrane a strelivo piatich divízií irackej armády, ktoré v júni opustili základne bej boja.

S Barzáním sa dnes stretne aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý pricestoval na krátku návštevu Iraku. Po schôdzke s dezignovaným irackým premiérom Hajdarom Abádím v Bagdade by mal v kurdskej regionálnej metropole Arbíl zisťovať, ako môže Nemecko podporiť boj proti IS a pomôcť desaťtisícom utečencov v krajine.

Krátko pred príletom Steinmeiera dorazilo do Arbílu prvé nemecké armádne lietadlo s humanitárnou pomocou, dodáva DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok