Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 2,49 % HDP

TASR TA3
15.8.2014 16:30

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 2,49 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcich rokoch Ministerstvo financií (MF) SR predpokladá ďalšie znižovanie deficitu, na úroveň 1,43 % HDP v roku 2016 a 0,39 % HDP v roku 2017.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky, ktorý v stanovenom termíne do 15. augusta predložil rezort financií na ďalšie prerokovanie vláde.

"Pri splnení schváleného rozpočtu na rok 2014 bude budúcoročné štrukturálne saldo zlepšené o približne 0,5 % HDP. Naplnenie nominálnych cieľov salda zabezpečí pokles verejného dlhu od roku 2015," uviedol rezort financií s tým, že prvýkrát po troch rokoch nepotrebuje rozpočet dodatočné opatrenia na dosiahnutie rozpočtovaného cieľa v budúcom roku.

Hotovostný deficit štátneho rozpočtu má klesnúť z plánovaných 3,28 miliardy eur v tomto roku na budúcoročných 2,88 miliardy eur. Výdavky štátneho rozpočtu majú klesnúť medziročne o 705 miliónov eur a dosiahnuť 16,7 miliardy eur. "Oproti očakávanej skutočnosti tohto roka vzrastú príjmy štátneho rozpočtu o 233 miliónov eur na 13,8 miliardy eur," avizoval rezort financií.

Hrubý dlh verejnej správy dosiahol ku koncu roka 2013 úroveň 55,4 % HDP. Za predpokladu naplnenia rozpočtových cieľov zostane podľa ministerstva podiel dlhu na HDP rovnaký aj tento rok a v roku 2015 dôjde k jeho miernemu poklesu. V ďalších rokoch sa bude podiel verejného dlhu na HDP znižovať podľa očakávaní rezortu financií výraznejšie. Bez vplyvu medzinárodných záväzkov má štátny dlh dosiahnuť v budúcom roku 50 % HDP.

Rezort financií vyčísľuje, že v tomto roku by mali reálne mzdy rásť najrýchlejšie od roku 2008, a to najmä vďaka poklesu inflácie. "Silná dynamika nominálnych miezd by mala pretrvať aj v nasledujúcich rokoch a dôjde tak k postupnému uzatváraniu nožníc medzi rastom miezd a produktivitou práce," očakáva MF SR s tým, že rast cien bude v tomto roku rekordne nízky. "Spomalenie inflácie sa dá pozorovať vo všetkých komponentoch spotrebného koša. Očakávaný medziročný rast spotrebiteľských cien spomalí k úrovni 0,3 %," predpokladá ministerstvo.

Viac nám povedal Viliam Páleník z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok