Zdigitalizujú a zverejnia stovky filmov Andyho Warhola

SITA, youtube.com
15.8.2014 14:29

Stovky filmov zosnulého amerického maliara rusínskeho pôvodu Andyho Warhola zdigitalizuje a zverejní newyorské Múzeum moderného umenia (MoMa, pozn. SITA) v spolupráci s múzeom tohto umelca v Pittsburghu. Projekt zahŕňa päťsto filmov, ktoré Warhol nakrútil v rokoch 1963 až 1972. Digitalizovať by ich mali niekoľko rokov.

Zdigitalizujú a zverejnia stovky filmov Andyho Warhola
SITA

Warhol nakrútil vzácne snímky na 16-milimetrový film. Počas projektu budú skenovať políčko za políčkom, pričom ich prekonvertujú do rozlíšenia 2K. Pracovníci oboch múzeí veria, že verejnosť filmy príjme rovnako ako Warholove maľby a sochy. "Myslím, že svet umenia a tiež kultúra ako taká to bude brať ako my," uviedol zástupca riaditeľa Warholovho múzea Patrick Moore. "Filmy sú rovnako významné a revolučné, ako Warholove obrazy," dodal.

Medzi Warholovými filmovými dielami sú napríklad portréty umelcových múz či desiatky celovečerných snímok v štýle minimalistickej avantgardy. Často nimi prekonával hranice toho, čím film môže byť. V roku 1970 ich výtvarník stiahol z obehu a po jeho smrti v roku 1987 k nim mali prístup len historici umenia.

Okrem projektu digitalizácie Warholových filmov v súčasnosti rekonštruujú aj obrázky, ktoré Warhol vytvoril pred asi 30 rokmi na počítači Commodore Amiga.

Andy Warhol je zakladateľ pop-artu. Pôvodne pôsobil ako umelecký návrhár a komerčný výtvarník. Popularitu získal, keď v roku 1962 vystavil obrazy Campbellových polievkových konzerv, fliaš Coca-Coly a drevené repliky škatúľ od mydla Brillo. Masovou produkciou sieťotlače vytváral série nekonvenčných portrétov slávnych osobností, napríklad Marilyn Monroe, Maa Ce-Tunga alebo Micka Jaggera. Medzi jeho ďalšie slávne obrazy patria Kosák a kladivo, Absolut vodka alebo Posledná večera.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Pozrite si film Andyho Warhola s názvom Empire

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok