Vedci objavili nový experimentálny liek na vírus eboly

TASR
15.8.2014 08:35

Nigérijskí vedci objavili nový experimentálny liek na vírus eboly - epidémie ktorá v súčasnosti sužuje západnú Afriku. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Onyebuchiho Chukwuho.

Vedci objavili nový experimentálny liek na vírus eboly
SITA/AP

Ako šéf rezortu uviedol na tlačovej konferencii, nový liek sa nazýva Nanosilver a budú ho testovať na ôsmich Nigérijčanoch, ktorí boli pozitívne testovaní na ebolu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyhlásila, že podávanie experimentálnych liekov na smrteľný vírus eboly je v súlade s etickým kódexom.

Vypuknutie tejto zatiaľ neliečiteľnej choroby na západe Afriky označila OSN pred týždňom za núdzový stav. Podľa WHO si epidémia eboly vyžiadala v danom regióne už 1069 mŕtvych. Celkovo bolo potvrdených 1975 prípadov ochorenia.


Najhoršia známa epidémia eboly v dejinách sa začala vo februári v Guinei, odkiaľ sa rozšírila do Nigérie, Libérie a Sierry Leone. Choroba má úmrtnosť takmer 90 percent. Vírus eboly sa prenáša krvou alebo telesnými tekutinami pri priamom kontakte.


Medzi symptómy eboly patrí náhly nástup horúčky, malátnosť, bolesť svalov a hlavy, sucho v hrdle, zvracanie, hnačky, vyrážky, problémy s obličkami a pečeňou, a v niektorých prípadoch vnútorné aj vonkajšie krvácanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok