Obama vyzval na pokoj a rozvahu vo Fergusone

TA3
14.8.2014 23:39

V americkom Fergusone v štáte Missouri už piaty deň pokračujú pouličné nepokoje. Začali sa potom, čo neozbrojeného černošského mladíka zastrelil policajt. Situáciu zhoršuje aj polícia, pretože odmieta zverejniť meno kolegu, ktorý strieľal.

Americký prezident Barack Obama dnes vyzval na "pokoj a rozvahu" v uliciach Fergusonu, predmestia St. Louis, kde prebiehajú násilné zrážky medzi políciou a davmi ľudí protestujúcich proti zastreleniu neozbrojeného černošského tínedžera policajným príslušníkom. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

"Viem, že emócie vo Fergusone sú práve teraz najsilnejšie a určite vládnu vášnivé názorové spory o tom, čo sa stalo. Ale pamätajme, že všetci sme súčasťou jednej americkej rodiny, sme jednotní v spoločných hodnotách - a medzi nimi je aj viera v rovnosť pred zákonom, dodržiavanie verejného poriadku a právo na pokojné verejné protesty," povedal Obama počas svojej dvojtýždňovej dovolenky na ostrove Martha's Vineyard v štáte Massachusetts. Išlo o jeho prvé osobné vyjadrenia ohľadne napätej situácie na prevažne černošskom predmestí St. Louis v americkom štáte Missouri.

Obama ďalej povedal, že nie je žiadne ospravedlnenie pre použitie neprimeranej policajnej sily, ktoré nasledovalo po sobotňajšom zastrelení 18-ročného Michaela Browna. Polícia v reakcii na okamžité protesty rozmiestnila vo Fergusone príslušníkov v ochrannom výstroji a doteraz zatkla zhruba 40 osôb. Obama informoval že požiadal ministerstvo spravodlivosti a Federálny vyšetrovací výbor (FBI), aby prípad vyšetrili.

Polícia bránila použitie slzotvorného plynu a dymových bômb na zahnanie pretestujúcich - uviedla, že tieto akcie podnikla na rozohnanie veľkého davu ľudí, pretože niektorí hádzali do policajtov Molotovove kokteily a kamene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok