Švajčiarsko rozšíri zákaz exportu do Ruska a na Ukrajinu

SITA
14.8.2014 08:59

Švajčiarsko rozšíri zákaz exportu do Ruska a na Ukrajinu o produkty zbrojárskeho sektora. Krajina tiež posilní opatrenia, ktoré majú zabrániť tomu, aby Rusko prostredníctvom Švajčiarska obchádzalo sankcie. V stredu to uviedla švajčiarska vláda.

Švajčiarsko rozšíri zákaz exportu do Ruska a na Ukrajinu

Zo stanoviska vlády vyplýva, že zákaz by mohol zahŕňať niektoré lode, lietadlá a vojenskú výzbroj. Švajčiarska vláda chce navrhnúť a predložiť nové návrhy ako zabrániť, aby bolo možné cez Švajčiarsko obísť nové sankcie, ktoré EÚ zaviedla voči Rusku.

Švajčiarsko pridalo minulý týždeň ďalších 26 Rusov a Ukrajincov ako aj 18 spoločností na svoj sankčný zoznam. Ide o osoby, ktoré by sa mohli pokúsiť obísť sankcie Európskej únie proti Rusku cez švajčiarskych sprostredkovateľov. Na švajčiarskom zozname sa tak nachádza celkovo 87 osôb a 20 spoločnosti.

Sankcionované osoby budú mať zákaz obchodovania s finančnými sprostredkovateľmi vo Švajčiarsku. Toto opatrenie má zabrániť sprostredkovanému prevodu financií uložených v zahraničí do švajčiarskych bánk. Na zoznam pribudli napríklad ukrajinskí separatistickí lídri Alexander Borodaj a Alexander Chodakovsky, čečenský prezident Ramzan Kadyrov ako aj bývalí ruskí premiéri Michail Fradkov a Nikolaj Patrušev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok