Málikí zostane v úrade minimálne do rozhodnutia najvyššieho súdu

TASR TA3
13.8.2014 14:19

Iracký premiér Núrí Málikí zostane v úrade minimálne do rozhodnutia najvyššieho súdu, ktorý má rozhodnúť o údajnej neplatnosti vymenovania jeho nástupcu.

Málikí zostane v úrade minimálne do rozhodnutia najvyššieho súdu
SITA/AP

Prezident Fuád Masúm v pondelok poveril zostavením novej vlády podpredsedu parlamentu Hajdara Abádího, ktorého na funkciu premiéra nominovala koalícia šiitských strán. Na vytvorenie kabinetu dostal 30 dní.
Málikí však prezidentovo rozhodnutie odmietol akceptovať a označil ho za pokus o protiústavný prevrat.

"Toto porušenie ústavy spôsobí väčšie škody než kolaps štátu v (severoirackej provincii) Ninive,"
vyhlásil Málikí v pravidelnom týždennom príhovore.


Súčasne vyjadril odhodlanie zotrvať naďalej vo funkcií, čo označil za svoju povinnosť voči voličom. Premiérskeho kresla sa nevzdá prinajmenšom dovtedy, kým o jeho sťažnosti voči Abádího vymenovaniu nerozhodne najvyšší federálny súd Iraku.


Málikí stojí na čele vlády od roku 2006. Mnohí ho obviňujú z toho, že k súčasnej kritickej situácii v Iraku prispela aj jeho konfrontačná politika, vyvolávajúca nespokojnosť menšinových sunnitov.

Vymenovanie nového, menej kontroverzného premiéra má otvoriť cestu k vytvoreniu širšej vlády národnej jednoty, ktorá by mala čeliť ofenzíve sunnitských islamistov, vážne ohrozujúcej územnú integritu i samotnú existenciu jednotného Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok