EÚ dala súhlas jednotlivým štátom, že môžu posielať zbrane irackým Kurdom

TASR TA3
13.8.2014 06:46

Európska únia sa v utorok nedokázala dohodnúť na spoločnom postoji k poskytovaniu zbraní irackým Kurdom bojujúcim proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), ale uviedla, že jednotliví členovia môžu poslať zbrane v spolupráci s Bagdadom. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

EÚ dala súhlas jednotlivým štátom, že môžu posielať zbrane irackým Kurdom
SITA/AP

Prezident irackých Kurdov Masúd Barzání požiadal v nedeľu 10. augusta medzinárodné spoločenstvo o poskytnutie pomoci Kurdom vo forme zbraní, aby mohli úspešnejšie bojovať proti extrémistickým militanom. Ich územné zisky na severe Iraku a postup smerom k Bagdadu už vyľakali aj svetové veľmoci.

Veľvyslanci EÚ mali v utorok mimoriadne zasadnutie, kde diskutovali o krízach v Iraku, na Ukrajine a v palestínskom pásme Gazy - a dali zelenú jednotlivým vládam, že môžu vyhovieť výzve Kurdov a posielať im zbrane, ale v súlade so sériou podmienok. Jednou z nich je aj koordinovať pomoc s irackou vládou a s irackými úradmi, zdôraznil hovorca šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej, Sebastien Brabant.
Diplomati uviedli, že niektoré členské štáty EÚ boli proti posielaniu zbraní, ale nemohli zabrániť ostatným krajinám, aby tak urobili.

Medzi krajinami, ktoré súhlasili s dodávkami zbraní, boli Francúzsko, Taliansko a Česká republika. Nie sú však žiadne náznaky, že sa ich skutočne aj chystajú dodať, oznámili diplomati.


Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier už skôr spomenul možnosť, že Nemecko pošle vojenskú pomoc irackej vláde, ale dodal, že nasledujúce kroky prediskutuje s európskymi partnermi.


Európska komisia v utorok už skôr oznámila, že EÚ v reakcii na rastúce potreby civilného obyvateľstva v Iraku zvyšuje humanitárnu pomoc pre túto krajinu o ďalších päť miliónov eur. Celková tohtoročná finančná pomoc EÚ pre Irak dosiahne 17 miliónov eur.

USA poslali do Iraku ďalších 130 vojakov

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu poslala približne 130 ďalších vojakov do Iraku, kde budú vykonávať dočasnú misiu, informoval v utorok minister obrany Chuck Hagel. Washington sa tak snaží pomôcť Iraku zvládnuť hrozbu, ktorú predstavujú extrémistickí militanti z organizácie Islamský štát (IS).
Hagel uviedol, že vojaci pricestovali do okolia Arbílu, hlavného mesta poloautonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku, v priebehu utorka.

Podľa vyhlásenia ďalšieho predstaviteľa amerického ministerstva obrany vojaci vyslaní na sever Iraku budú "hodnotiť rozsah humanitárnej krízy a odhadovať možnosti dodatočnej humanitárnej pomoci, okrem súčasného zhadzovania zásob tisícom irackých civilistov vyhnaných z domovov militantmi z IS a uviaznutých na hore Sindžár".

Misia vojakov bude možno trvať iba necelý týždeň, uviedli agentúry AP a Reuters.


Okrem spomínaných 130 vojakov sa už nachádza 90 amerických poradcov v Bagdade a 160 poradcov v dvoch operačných strediskách - jedno je v Arbíle a druhé v Bagdade - kde pracujú s irackými aj kurdskými bezpečnostnými silami. Ďalších približne 455 príslušníkov amerických bezpečnostných síl a 100 vojakov pôsobí na americkom veľvyslanectve v Bagdade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok