Zomrela hollywoodska legenda - herečka Lauren Bacall

TASR
13.8.2014 06:05

Legendárna americká herečka Lauren Bacall, ktorá si podmanila srdce kolegu Humphreyho Bogarta na striebornom plátne aj v súkromí, zomrela v utorok vo veku 89 rokov. Informovala o tom rodina Bogartovcov na sociálnej sieti Twitter.

Zomrela hollywoodska legenda - herečka Lauren Bacall
SITA/AP

"S hlbokým žiaľom, ale aj s veľkou vďakou za jej úžasný život potvrdzujeme, že Lauren Bacall nás opustila," napísala rodina, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters. Herečka, prezývaná The Look vďaka typicky sklonenej brade a dohora uprenému pohľadu, zomrela doma v New Yorku.

Posledná hviezda "starého dobrého Hollywoodu" bola dvakrát nominovaná na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, získala dve divadelné ceny Tony a v roku 2009 dostala čestného Oscara, pripomenula agentúra AP.

Bola prvostupňovou sesternicou bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa.

Očarujúca herečka bola za Bogarta vydatá od roku 1945 až do jeho smrti v roku 1957. Mali dve deti.
Verejnosť ju poznala ako Lauren a toto filmové meno jej vybral režisér Howard Hawks, ale priatelia ju volali jej pravým krstným menom Betty. Bogart ju oslovoval jednoducho "Baby". Ich príbeh lásky predčasne ukončila jeho smrť na rakovinu v roku 1957.

Narodila sa ako Betty Joan Perske 16. septembra 1924 v New Yorku a bola jediným dieťaťom svojich rodičov, prisťahovalcov. Jej matka emigrovala z Rumunska, otec pochádzal z Poľska.


Po rozvode svojich rodičov prijala obmenu dievčenského mena svojej matky, ktoré bolo Bacal.

Lauren Bacall bola odhodlaná stať sa hviezdou na Broadwayi. Hrala malé úlohy v divadlách a robila tiež modelku pre časopis Harper's Bazaar. Ten zverejnil jej fotografiu, ktorú videla Hawksova manželka.
Herečka mala iba 19 rokov, keď ju Hawks obsadil do jej prvého filmu Mať a nemať (z roku 1944) - prepisu románu amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya. V úlohe zlodejky poblázni rybára v podaní Bogarta.
Bacall a Bogart sa vzali nasledujúci rok, keď herec ukončil svoje búrlivé manželstvo s herečkou Mayo Methot. Obaja manželia potom spolu hrali aj vo filmoch Hlboký spánok (1946), Dark Passage (1947) a Key Largo (1948).

Herečka sa objavila vo vyše 30 ďalších snímkach, vrátane Young Man With a Horn (1950), Ako sa vydať za milionára (1953, s Marilyn Monroe) a Vražda v Orient exprese (1974).


Herečkina filmová kariéra však bola vratká, dostala niekoľko veľmi podobných rolí. Uznanie jej priniesla komediálna odbočka vo filme Ako sa vydať za milionára, ale nezabudnuteľných je len zopár jej ďalších snímok. Sama vyhlásila, že je hlavne matkou svojich dvoch detí Stephena a Leslie.


Jej čaro spočívalo predovšetkým v jej pohľade: bol sexi, ale nežný.


Po Bogartovej smrti mala Lauren Bacall značne medializovaný vzťah s Frankom Sinatrom a búrlivé osemročné manželstvo s hercom Jasonom Robardsom, z ktorého sa narodil syn Sam. Stal sa tiež hercom.

Herečka v 60. a 70. rokoch minulého storočia príležitostne nakrúcala filmy - napríklad Harper (1966) po boku Paula Newmana, hviezdami nabitý kinohit podľa detektívky Agathy Christie Vražda v Orient exprese (1974) a The Shootist (1976), ktorý bol posledným filmom Johna Wayna.

Kariéra v 80. a 90. rokoch vyvrcholila jej prvou nomináciou na Oscara za vedľajšiu úlohu tyranskej matky Barbry Streisand vo filme Dve tváre lásky.


Keď jej filmová dráha ochabla, vrátila sa k divadlu, kde si vyslúžila uznávané ceny Tony.


Raz o svojej kariére a živote povedala: "Viezla som sa na horskej dráhe. Jej výšky boli také vysoké, že v také nikto ani len nedúfa. A hĺbky boli hlbšie, než kam by sa ľudia vôbec mohli dostať - desať stupňov pod peklom."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok