Eustream oznámil termín spustenia reverzného toku plynu na Ukrajinu

TASR
12.8.2014 20:33

Oficiálne spustenie reverzného plynovodu Vojany-Užhorod do komerčnej prevádzky sa uskutoční 2. septembra 2014. Celú investíciu Eustream realizuje výlučne z vlastných zdrojov. "Nežiadali sme o dotáciu ani štát, ani EÚ," informoval hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Eustream oznámil termín spustenia reverzného toku plynu na Ukrajinu
SITA

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že celá kapacita plynovodu Vojany-Užhorod je zákazníkmi vykúpená do konca roku 2019," priblížil.
Spoločnosť Eustream podľa neho prepraví na základe požiadaviek trhu cez plynovod Vojany 10 miliárd metrov kubických (m3) ročne, teda 27 miliónov m3 denne. "Uvedený objem prepravy je k dispozícii od začiatku septembra 2014 na prerušiteľnej a od 1. marca 2015 na pevnej báze," spresnil. Minimálny garantovaný objem prepravy od 1. októbra bude 17,6 milióna m3 denne.

Počet prepravcov - tzv. shipperov, ktorí dali záväzné ponuky na prepravu sa podľa Chuguryana pohybuje medzi 5 a 10. "Identitu obchodných partnerov, ktorí dali záväzné ponuky však nie je možné zverejniť, pretože ide o dôvernú informáciu," zdôraznil.

"Obchodné informácie tohto druhu majú dôverný charakter," povedal hovorca Eustreamu na otázku, akú sumu by mohol Eustream zarobiť na preprave plynu cez reverzné prepojenie.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 MW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok