Rusko zvýši dovoz agroproduktov z Egypta

TASR TA3
12.8.2014 20:29

Rusko zvýši vývoz pšenice na egyptský trh a naopak, posilní dovoz iných agroproduktov z Egypta. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Soči rokoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Súčasťou rokovaní prezidentov bolo aj vytvorenie zóny voľného obchodu medzi Egyptom a colnou úniou, ktorú v súčasnosti tvoria Rusko, Bielorusko a Kazachstan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyhlásenia Putina nasledovali len pár dní potom, ako Moskva zaviedla embargo na dovoz väčšiny potravín z krajín, ktoré voči Rusku zaviedli pre vývoj na Ukrajine ekonomické sankcie. Embargo na dovoz potravín sa okrem Európskej únie a USA týka aj Kanady, Austrálie a Nórska.

"Egypt už zvýšil dodávky svojich agroproduktov na ruský trh o 30 % a je pripravený zvýšiť ich v najbližšom období o ďalších 30 %," povedal Putin po stretnutí so Sisím.

Rusko by zasa malo Egyptu dodať v súčasnom obchodnom roku, ktorý sa začal v júli, okolo 5,5 milióna ton pšenice. V minulom obchodnom roku doviezol Egypt z Ruska 3,6 milióna ton pšenice. Egypt je najväčším dovozcom pšenice na svete a jedným z kľúčových odberateľov tejto komodity z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok