Mexiko otvára svoj energetický sektor pre súkromný kapitál

TASR
12.8.2014 10:03

Otvorenie mexického energetického sektora pre súkromný kapitál sa stalo skutočnosťou. DPA informuje, že prezident Enrique Peňa Nieto v pondelok (11. 8.) večer miestneho času podpísal zákony, ktoré to umožnia.

Mexiko otvára svoj energetický sektor pre súkromný kapitál
ČTK/ZUMA

Energetický sektor, najmä ťažbu ropy a plynu, vláda desaťročia silno regulovala. Prvé podrobnosti o budúcich tendroch zverejnia úrady v stredu (13.8.).

Mexický senát schválil minulý týždeň balík zákonov, ktoré umožnia vstup domáceho a zahraničného súkromného kapitálu do štátneho ropného koncernu Pemex. Ľavicová opozícia však zmeny v ústave kritizovala. Žiadala, aby sa o nich rozhodlo v referende.

Reuters pripomenul, že prezident Peňa pokladal uskutočnenie zásadnej reformy energetického sektora za rozhodujúcu úlohu svojej administratívy. Vstup súkromného kapitálu by mal priniesť miliardy dolárov, ktoré krajina potrebuje, aby mohla sprístupniť ďalšie ložiská ropy a plynu. Na to jej v posledných rokoch chýbali peniaze a aj vhodné technológie.

Mexiko má 15. najsilnejšiu ekonomiku na svete a nový kapitál by mal vytvoriť podmienky na jej ďalší rozvoj.
Reforma však končí aj so štátnym monopolom elektrárenskej spoločnosti CFE.

O vstup do ropného priemyslu Mexika dlhodobo prejavovali záujem najmä koncerny holandsko-britský Royal Dutch Shell a americký ExxonMobil. Predpokladajú, že v Mexiku udelia prvé kontrakty súkromným spoločnostiam najskôr v nasledujúcom roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok