Polícia zatkla 40 mužov pre boj s povstalcami v Iraku a Sýrii

SITA TA3
11.8.2014 16:47

Kosovská polícia zatkla v pondelok 40 mužov pre podozrenie, že bojovali s islamskými povstalcami v Sýrii a Iraku. Zásah polície bol zameraný na zabránenie náboru dobrovoľných bojovníkov, uviedli predstavitelia Kosova.

Kosovské úrady oznámili, že počas rozsiahlej operácie polícia taktiež zhabala výbušniny, zbrane a muníciu rozličných kalibrov. Polícia v stanovisku uviedla, že mužov vypočúvali pre podozrenie z ohrozovania kosovského ústavného poriadku a bezpečnosti štátu.

Podľa miestnych médií minulý týždeň v Sýrii zahynul v boji 18-ročný Kosovčan, čím sa počet obetí z radov Kosovských Albáncov bojujúcich v Sýrii a Iraku zvýšil na 16. Kosovské tajné služby uviedli, že doteraz odišlo bojovať do Iraku a Sýrie približne 100 až 200 Kosovčanov. Kosovský parlament má v krátkom čase schváliť zákon, ktorý zakáže obyvateľom krajiny pripájať sa k zahraničných povstalcom, za čo ich súdy budú posielať na 15 rokov do väzenia.

Kosovo s väčšinovo moslimským obyvateľstvom získalo nezávislosť od Srbska v roku 2008 po krvavom povstaní v 90. rokoch. Rozšírená korupcia pomalé presadzovanie ekonomických reforiem bránia rozvoju krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok