Opozícia kritizuje Fica za vyjadrenia o sankciách

SITA
11.8.2014 15:57

Opozičné strany kritizujú premiéra Roberta Fica za jeho vyjadrenia o sankciách medzi Ruskom a Európskou úniou.

Opozícia kritizuje Fica za vyjadrenia o sankciách
SITA

"Robert Fico opäť preukázal, že sa správa ako ruský agent a plní úlohu záškodníka v rámci EÚ, keď rozbíja jej spoločnú politiku zameranú na ochranu demokracie a potláčanie agresie," povedal pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Premiér Fico na sobotných oslavách SNP v Lehote pod Vtáčnikom označil vzájomné sankcie za nezmyselné a vyzval na spojenie opozície a vlády pri ochrane záujmov Slovenska. "Obojstranné sankcie, teda nielen Európskej únie smerom k Rusku, ale aj opačne - Ruskej federácie vo vzťahu k Západu poškodzujú aj Slovenskú republiku," uviedla dnes premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Fico v prejave spomenul, ako to bolo počas povstania. "V povstaní držali spolu všetci s jednotným cieľom - oslobodiť a ochrániť Slovensko. Všetci politici z opozície a vlády by mali spolupracovať a chrániť záujmy Slovenskej republiky, pretože ich zámerom by mala byť stabilná a prosperujúca krajina," dodala. "Treba sa spojiť, ale presne proti takým politikom, ako je Robert Fico, presne rovnakým spôsobom, ako sa spojili Demokratická strana s ďalšími protifašistickými silami v rámci SNP," reagoval Kaník.

Podľa šéfa strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka je to od predsedu vlády typická perfídna politika, "keď sa takýmto spôsobom prihovára časti elektorátu Smeru, ktorým sa nesú proruské a protizápadné nálady, ale na druhej strane na pôde EÚ nijako svojou afinitou k Rusku nechce vytŕčať," odkázal Sulík po hovorkyni strany Kataríne Svrčekovej. Európska únia a Rusko si musia podľa Fica sadnúť za rokovací stôl a nájsť spoločné riešenie, ktoré nebude sebazničujúce a deštruktívne pre obe strany.

Strana Most-Híd považuje sobotňajšie vyhlásenia Fica za nekorektné. "Je poľutovaniahodné, že slovenský premiér nimi spochybňuje jednoznačný postoj EÚ - vrátane Slovenska - voči krajine, ktorá hrubo porušuje slobodu iných národov. Robert Fico navyše takýmito svojimi vyhláseniami oslabuje pozíciu Slovenska v EÚ," uviedla strana vo svojom stanovisku. "Premiér Robert Fico reagoval, akoby bol mimo štandardného hodnotového myslenia európskej politiky. Sankcie voči Rusku sú výsledkom kolektívnej dohody krajín Európskej únie a túto dohodu teda treba rešpektovať," uvádza sa v stanovisku strany.

Vyhlásenia Roberta Fica k sankciám neprispievajú k ich účinnosti voči Rusku, tvrdí v stanovisku KDH. Hnutie podporuje prijatý stupeň sankcií, ktoré už dnes podľa KDH ukazujú svoj reálny vplyv na ruskú ekonomiku. "Cieľom nie je oslabovanie ekonomík, ale mier a stabilita na východe Ukrajiny. Je dôležité, aby Rusko rešpektovalo medzinárodné právo a nezasahovalo do vývoja iných suverénnych štátov, ako tomu je v prípade Ukrajiny," uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok