Obama nepochopil situáciu v Iraku, vraví McCain

SITA
10.8.2014 15:19

Vplyvný americký senátor John McCain v sobotu tvrdo skritizoval reakciu prezidenta Baracka Obama na hrozbu islamských extrémistov na severe Iraku. Podľa neúspešného prezidentského kandidáta, ktorého Obama v roku 2008 v priamom súboji porazil, prezident nepochopil vážnosť situácie a letecké útoky sú nedostatočné.

Obama nepochopil situáciu v Iraku, vraví McCain
SITA/AP

Jeden z lídrov Republikánskej strany si totiž myslí, že militanti z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) sú priamou hrozbou pre USA. Poukázal pritom na ich aktivity v Sýrii, kde podľa neho mali byť ich pozície terčom útokov. McCain taktiež tvrdí, že USA by mali poslať ťažké zbrane do kurdskej metropoly Arbíl, v ktorého okolí sa zhromažďujú desaťtisíce ľudí utekajúce pred sunnitskými radikálmi.

"Prezidentom deklarovaným cieľom je chrániť životy Američanov, nie zastaviť ISIL, nie zmeniť situácii na bojovom poli, nie zastaviť presuny výzbroje ISIL ďalej do Sýrie, kde ničia tamojšiu povstaleckú armádu. Samozrejme, prezident USA nevidí, že toto nie iba hrozba pre amerických vojakov v regióne. Toto je hrozba pre Ameriku," povedal pre americký denník New York Times vojnový veterán McCain, podľa ktorého ISIL "zmazal hranice medzi Irakom a Sýriou".

Americké sily v piatok uskutočnili viaceré nálety na pozície ISIL. Sunnitská fundamentalistická skupina v uplynulých mesiacoch obsadila veľkú časť severného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, pričom donútila k úteku viac ako milión kresťanov a iných príslušníkov menšín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok