Islamisti zabili na severe Iraku najmenej 500 príslušníkov náboženskej skupiny jezídov

TA3
10.8.2014 14:38

Niektorých, vrátane žien a detí vraj pochovali zaživa. Americké letectvo podniklo ďalšie nálety na pozície džihádistov. Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius vyzval na vytvorenie irackej vlády národnej jednoty, ktorá by bola schopná čeliť pokračujúcej ofenzíve sunnitských militantov.

Americké letectvo uskutočnilo v sobotu štyri úspešné nálety na pozície džihádistov v severnom Iraku, ktorých cieľom bola ochrana náboženskej menšiny jezídov. Informovalo o tom dnes americké  Centrálne velenie (CENTCOM).

Prvý útok sa uskutočnil 17.20 h SELČ a jeho terčom bol obrnený transportér. O 20 minút neskôr nasledovali dva útoky, pri ktorých boli zničené dva obrnené transportéry a jedno obrnené nákladné auto. Pri štvrtom útoku okolo 21.00 h SELČ stíhačka zničila ďalší obrnený transportér.

Prvé dve vlny náletov na pozície islamistov z organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku sa uskutočnili v piatok, bezprostredne po tom, čo vzdušné útoky vo štvrtok odsúhlasil americký prezident Barack Obama s cieľom chrániť občanov USA v meste Arbíl a zabrániť možnej genocíde jezídov.

Členovia tejto náboženskej menšiny utiekli pred bojovníkmi IS do pohoria Sindžár, kde sú však bez jedla a vody. Americké dopravné lietadlá im preto začali zhadzovať humanitárnu pomoc. Rovnomenné mesto obsadil Islamský štát pred týždňom, pričom podľa údajov OSN z neho ušlo 200.000 civilistov. Ďalších okolo 100.000 kresťanov ušlo pred džihádistami z okolia druhého najväčšieho irackého mesta Mósul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok