Nový separatistický vodca je ochotný uzavrieť prímerie

SITA
9.8.2014 21:56

Novovymenovaný vodca separatistov na východe Ukrajiny Oleksandr Zacharčenko v sobotu vyhlásil, že mesto Doneck je v obkľúčení vládnej armády a povstalecké sily sú ochotné pristúpiť na prímerie, aby odvrátili humanitárnu katastrofu.

Nový separatistický vodca je ochotný uzavrieť prímerie
SITA/AP

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky sa tak vyjadril deň po tom, ako odkázal susednému Rusku, že od neho očakáva už "len morálnu podporu". Vláda v Kyjeve na ponuku prímeria zatiaľ neodpovedala, zatiaľ čo takmer úplne vyľudnenými ulicami Donecka sa ozýva delostrelecká paľba. Odhaduje sa, že miliónového mesta utieklo približne 300-tisíc obyvateľov, a podľa hovoru radnice Maksima Rovinského sa situácia "zhoršuje každú hodinu".

Ukrajinskí predstavitelia popierajú, že by vládne sily ostreľovali obytné štvrte, svedkovia i povstalci však tvrdia opak. Sobotňajšie útoky poškodili okolo 30 bytoviek, pričom zahynul najmenej jeden človek a 18 utrpelo zranenia. Ostreľovanie v noci zo štvrtka na piatok si vyžiadalo najmenej troch mŕtvych a 10 zranených civilistov. Podľa Rovinského je navyše zhruba 2000 obytných budov bez elektriny. Rusko obviňované Kyjevom i Západom z podporovania separatistov opakovane vyzvalo na vyslanie humanitárnej misie, čo druhá strana odmietla ako zámienku pre vojenskú inváziu.

Povstalecký veliteľ Igor Girkin známy tiež ako Igor Strelkov v sobotu priznal, že "nepriateľ" sa zmocnil strategicky dôležitého mesta Krasnyj Luč na ceste medzi Doneckom a Luhanskom, ktorý je centrom ďalšej zo separatistických oblastí. Doneck sa tak ocitol v obkľúčení ukrajinskej armády, ktorá mesto v už niekoľko týždňov ostreľuje. Ukrajinské vedenie medzitým informovalo o zmarení ruskej invázie v podobe "humanitárneho konvoja", čo však Moskva označila za "rozprávku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok