Egyptský súd rozpustil politické krídlo Moslimského bratstva

TASR
9.8.2014 13:35

Egyptský súd rozpustil dnes politické krídlo zakázaného Moslimského bratstva, Stranu slobody a spravodlivosti. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z egyptskej justície.

Egyptský súd rozpustil politické krídlo Moslimského bratstva
SITA

Samotné hnutie Moslimské bratstvo bolo úradne zakázané už v septembri minulého roku a neskôr označené za teroristickú organizáciu. S ním spojená Strana slobody a spravodlivosti sa v zákaze nespomínala, čo ponechávalo otvorenú možnosť jej účasti na politickom živote.

Dnešný verdikt fakticky zamedzil potenciálnym snahám strany o kandidovanie vo voľbách a zmrazil jej bankové vklady.

Najvyšší správny súd v Káhire vyniesol svoje rozhodnutie v reakcii na viacero žalôb, ktoré obviňovali stranu zo zapojenia do nezákonných aktivít. Verdikt je definitívny a nemožno voči nemu podať odvolanie.

Egyptská armáda pred vyše rokom, 3. júla 2013, zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího a tvrdo potlačila následné masové protesty stúpencov Moslimského bratstva. Stovky členov a prívržencov hnutia prišli o život a ďalšie tisíce skončili za mrežami.

V júnovom hromadnom procese bolo na smrť odsúdených asi 200 islamistov, vrátane vodcu Moslimského bratstva Muhammada Badíju.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok