Izraelská armáda podnikla desiatky náletov v reakcii na útoky militantov

TASR TA3
9.8.2014 10:22

Izraelská armáda podnikla od dnešnej polnoci už najmenej 33 náletov v pásme Gazy. Reagovala tak na nové raketové útoky palestínskych militantov, ktoré sa obnovili v piatok ešte pred vypršaní trojdňového prímeria.

Územie južného Izraela zasiahlo za posledných 24 hodín celkovo 70 rakiet vystrelených z Gazy, z toho minimálne šesť v priebehu dnešného dňa, oznámila izraelská armáda.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo od začiatku konfliktu v Gaze (8. júla) už vyše 1900 Palestínčanov, prevažne civilistov, a takmer 10.000 utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 67 mŕtvych vrátane troch civilistov. Palestínski militanti vystrelili na Izrael už vyše 3400 rakiet.

Rokovania o novom prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi v Egypte v piatok uviazli na mŕtvom bode; z Káhiry odcestovali izraelskí vyjednávači s argumentom, že nebudú rokovať pod tlakom obnovených raketových útokov z Gazy.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí napriek tomu uviedlo, že sa mu podarilo dosiahnuť určitý pokrok v snahách o zastavenie bojov, ktorý však bližšie nešpecifikovalo.

Hamas zdôvodnil obnovenie útokov tým, že Izrael nereagoval na žiadnu z jeho požiadaviek vznesených na rokovaniach v Káhire. Izrael tvrdí, že je ochotný zvážiť zmiernenie pohraničných obmedzení v Gaze, výmenou za to však požaduje odzbrojenie Hamasu.

Pásmo Gazy mešita trosky (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok