Separatisti chceli zostreliť ruské lietadlo namiesto malajzijského, tvrdí Kyjev

TASR
7.8.2014 18:28

Riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko prišiel dnes s novou verziou príčiny pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny. Tvrdí, že "teroristi" pôvodne plánovali zostreliť lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot, aby vyprovokovali ruskú inváziu na Ukrajinu.

Separatisti chceli zostreliť ruské lietadlo namiesto malajzijského, tvrdí Kyjev
SITA/AP

"Počas vyšetrovania pádu civilného lietadla Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines sa zistilo, že teroristi a vojenskí žoldnieri cynicky plánovali teroristický útok na civilné lietadlo Aeroflotu, let AFL-2074, na trase z Moskvy do Larnaky, ktoré v tom čase letelo nad územím Ukrajiny," citovala Nalyvajčenka agentúra Ukrinform.

Šéf SBU vysvetlil, že trasy ruského a malajzijského lietadla sa 17. júla pretínali nad Doneckou oblasťou.

"Teroristi" mali zostreliť ruský stroj protilietadlovým raketovým systémom BUK, avšak pomýlili si miesto, na ktorým prelietavalo ruské lietadlo, povedal Nalyvajčenko.

Raketový systém Buk mali rozmiestniť v obci Pervomajske, ležiacej 20 kilometrov západne od mesta Doneck. Keďže však títo "špecialisti neboli miestni", dopravili Buk do obce s rovnakým názvom, ktorá však leží severovýchodne od Donecka, citoval šéfa SBU denník Ukrajinská pravda.

Nalyvajčenko dodal, že k ruskej invázii malo dôjsť 18. júla, deň po plánovanom zostrelení ruského lietadla na ukrajinskom území.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok