Ruské embargo nás môže zasiahnuť cez zvýšený dovoz potravín

SITA
7.8.2014 12:01

Hoci Slovensko vyváža poľnohospodárske a potravinárske výrobky v drvivej väčšine do krajín Európskej únie, až 96,6 percent z celkového exportu, ruské embargo na dovoz potravín môže výrazne postihnúť aj náš agropotravinársky sektor.

Ruské embargo nás môže zasiahnuť cez zvýšený dovoz potravín
SITA

Upozorňuje na to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Okrem slovenských exportérov, ktorí priamo do Ruska vyvážajú napríklad mäsové a mliečne výrobky, cukrovinky či alkoholické nápoje, môžu byť embargom zasiahnutí aj podnikatelia bez obchodných väzieb na túto krajinu. Ako vysvetlil hovorca SPPK Stanislav Nemec, EÚ patrí medzi najväčších obchodných partnerov Ruska a zastavenie jej vývozov bude znamenať nevyhnutné presmerovanie embargovaného tovaru na nové trhy, vrátane slovenského.

"To môže spôsobiť značný rast dovozov, sťažiť realizáciu domácej produkcie a zvýšiť tlak na pokles cien, ktorý môže znamenať existenčné ohrozenie viacerých domácich producentov," podotýka Nemec. Prípadný väčší dovoz z krajín, ktoré budú embargom postihnuté, môže podľa neho ohroziť aj snahu komory zvyšovať podiel predaja slovenských výrobkov na domácom trhu ako aj vládnu koncepciu, ktorá si za cieľ stanovila zvýšiť do roku 2020 sebestačnosť SR v rozhodujúcich agropotravinárskych komoditách minimálne na úroveň 80 %.

Podľa údajov komory patrí medzi najväčších partnerov Slovenska pri vzájomnom obchode s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami z pohľadu obratu za minulý rok Česká republika (1,956 mld. eur), Maďarsko (2,267 mld. eur), Poľsko (obrat 945,2 mil. eur), Nemecko (717,0 mil. eur) a Rakúsko (489,2 mil. eur).

Informáciu o tom, že Rusko obmedzí dovoz poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti nemu zaviedli ekonomické sankcie, priniesol vo štvrtok Ruský úrad veterinárnej a potravinovej správy. O presnej podobe odvetných opatrení sa však zatiaľ nerozhodlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok