Velitsovci majú sen o spoločnom úniku na Slovensku

SITA
7.8.2014 11:48

Štvrtková piata etapa pretekov Okolo Poľska so štartom v Zakopanom a po 190 km s cieľom v Štrbskom Plese by mala byť reklamou aj pre cestnú cyklistiku na Slovensku. Postarať by sa o to mali bratia Martin a Peter Velitsovci a tisíce fanúšikov pri trati.

Velitsovci majú sen o spoločnom úniku na Slovensku
SITA/AP

Velitsovci si od svojich tímov vyžiadali nomináciu na preteky, v ktorých sa môžu naživo predviesť doma na Slovensku azda jedinýkrát v roku, keďže v tejto sezóne sa aj majstrovstvá Česka a Slovenska konali na Morave.

"Veľmi sme chceli absolvovať preteky Okolo Poľska. Je to pre nás výnimočná príležitosť ukázať sa domácim fanúšikom. Očakávame mohutnú podporu. Slovenská cyklistika sa rozvíja len pomaly, ale v poslednom čase sa to najmä zásluhou Petra Sagana a jeho výsledkov zlepšilo," cituje Martina Velitsa, člena tímu Omega Pharma - Quick-Step, server cyclingnews.

Štvrtková etapa má štart o 14.00 h v Zakopanom, ale už o polhodinku neskôr by mal pelotón zavítať na Slovensko. Pokračovať sa bude oravskou krajinou na Liptov až po Tatranskú Štrbu a odtiaľ záverečným stúpaním do cieľa v Štrbskom Plese vo výše 1313 m. Horský profil dotvára až päť vrchárskych prémií, z toho posledné tri vo Vysokých Tatrách I. kategórie. Záverečné vyše 7 km dlhé stúpanie s priemerom 5%, ale aj 16-percentnými sekciami absolvujú cyklisti trikrát, kým dôjdu do cieľa. Velitsovci by si radi splnili sen o spoločnom úniku, prípadne víťaznom prejazde cieľom etapy ako za juniorských čias. Vedia však, že v súčasnej cyklistike je také niečo takmer utópia.

"Je veľmi náročné dostať sa do spoločného úniku. V minulých rokoch to ani nebolo možné, keďže sme jazdili v rovnakom tíme. Teraz sme však v iných družstvách a je viac možností pokúsiť sa o spoločný únik," priznal Peter Velits, ktorý tohto roku jazdí za BMC Racing. V červeno-čiernom drese tejto značky obsadil nedávno na Tour de France celkové 27. miesto a najmä výrazne pomohol svojmu lídrovi Tejayovi van Garderenovi k piatej priečke v celkovej klasifikácii. Teraz na pretekoch Okolo Slovenska má väčšiu voľnosť ako jeho brat - dvojča Martin, keďže ten by mal pomáhať svojmu tímovému kolegovi Petrovi Vakočovi k udržaniu si žltého trička lídra pretekov. "Moji športoví riaditelia vedia, že po Tour de France by som mal oddychovať, ale vybral som si účasť na týchto pretekoch na Slovensku. Nie som teda tlačený do presných pokynov, mám dostatok voľnosti," uviedol Peter Velits pre cyclingnews.

Záver štvrtkovej mimoriadne atraktívnej etapy Okolo Poľska sa očakáva po 18.30 h. Medzi prvými v cieli by mohli byť aj bratia Velitsovci. "Velitsovci poznajú cesty okolo Štrbského Plesa veľmi dobre. Toto miesto sa nachádza len dve hodiny vlakom od ich domu a v minulosti tam viackrát chodievali trénovať alebo si len tak zajazdiť v horskom teréne," dodáva server cyclingnews pred štartom 5. etapy Okolo Poľska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok