OSN: Humanitárna situácia na východe Ukrajiny sa zhoršuje

TASR TA3
6.8.2014 06:33

Humanitárna situácia na východe Ukrajiny sa neustále zhoršuje. Konflikt v regióne zasiahol dodávky elektriny a vody, zničené sú domy a zdravotnícki pracovníci utekajú, varoval v utorok na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN predstaviteľ Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

John Ging členom rady povedal, že bez politického riešenia budú násilnosti najmä v mestských oblastiach ohrozovať čoraz viac ľudí a povedú k nárastu obetí na životoch. Preto sú podľa neho potrebné okamžité kroky, aby sa tomu zabránilo, informovala agentúra AP.

"Hovoríme o 3,9 milióna ľudí, ktorí žijú v regióne postihnutom násilím," povedal Ging. "Infraštruktúra je zničená, elektrina tam sotva je a voda len niekoľko hodín za deň," citovala ho agentúra DPA. Každý deň z oblastí bojov utečie približne 1000 ľudí. Od začiatku konfliktu zahynulo 1376 ľudí, viac než 4000 ľudí utrpelo zranenia.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že situácia na východe Ukrajiny, predovšetkým v Luhansku a Donecku, je "katastrofálna". Ukrajinskú armádu obvinil z nevyberavých útokov.

"Je to skutočná vojna," povedal Čurkin. "Napriek medzinárodným dohodám pokračuje Kyjev vo vojenských operáciách. Ostreľované sú obytné oblasti a nasadzované dokonca kazetové bomby," vyhlásil s tým, že Rusko prijalo 800.000 utečencov. Podľa OSN ich je však 168.000.

O utorkové mimoriadne zasadnutie BR OSN požiada Čurkin. Rusko chce podľa jeho slov poslať do Luhanska a Donecka humanitárny konvoj pod záštitou Červeného kríža.

USA obvinili Rusko z pokryteckosti. "Rusko to všetko môže ukončiť," povedala zástupkyňa americkej veľvyslankyne Rosemary DiCarlová. "Násilie sa skončí v ten deň, keď Rusko zastaví svoju pomoc pre vzbúrencov," dodala s tým, že Moskva musí rešpektovať Ukrajinu, stiahnuť sa z Krymu a prestať s destabilizáciu východnej Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok