Afganský vojak zabil amerického generála

SITA TA3
5.8.2014 16:35

Útočník pochádzajúci z radov afganských bezpečnostných síl v utorok spustil paľbu na vojakov NATO slúžiacich neďaleko Kábulu, pričom zabil amerického generálmajora a ďalších 15 osôb zranil.

Podľa hovorcu afganského ministerstva obrany útočil na základni Karga "terorista v armádnej uniforme", pričom terčom jeho paľby neboli len zahraniční, ale aj na domáci vojaci. Americký generálmajor sa stal údajne najvyššie postaveným zabitým zahraničným vojakom v Afganistane od pádu Talibanu v roku 2001.

Motív útočníka, ktorého na mieste usmrtili, je zatiaľ nejasný. Išlo však zrejme o ďalší z takzvaných "insajderských útokov", keď niektorý z príslušníkov afganských síl obráti zbraň proti partnerom z NATO. Medzi zranenými je aj nemecký brigádny generál, ktorého život podľa vyjadrenia nemeckej armády nie je v ohrození. Približne polovicu z ďalších zranených údajne tvoria Američania, sú však medzi nimi aj traja dôstojníci afganskej armády. Afganský prezident Hámid Karzaj útok odsúdil ako "zbabelé" konanie "nepriateľov, ktorí nechcú, aby mal Afganistan silné inštitúcie".

Útok sa stal na Britmi prevádzkovanej výcvikovej akadémii, kde členovia koaličných síl ISAF trénovali Afgancov. Útočník podľa jedného z amerických predstaviteľov na skupinu zahraničných vojakov zaútočil s pomocou samopalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok