Exčernákovec Kaštan dostal po dohode s prokuratúrou 14,5 roka

SITA
4.8.2014 15:36

Niekdajší kamarát Mikuláša Černáka Miloš Kaštan dostal 14,5-ročný trest za účastníctvo na dvoch vraždách z roku 1998. Okresný súd Bratislava I dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú Kaštan uzavrel s Úradom špeciálnej prokuratúry. Rozsudok je právoplatný, nedá sa voči nemu odvolať.

Exčernákovec Kaštan dostal po dohode s prokuratúrou 14,5 roka
TASR

Podľa prokurátora je dohoda primeraná, zohľadnili aj to, že Kaštan spolupracoval a priznal sa. Trest si odpyká v druhej nápravnovýchovnej skupine. Zo súhrnného 14,5-ročného trestu ho čaká za mrežami približne 11 rokov. Po tom, čo sa stali vraždy, si totiž odsedel 3,5 roka za vydieranie.

Podľa rozsudku Kaštan v prvom prípade rozhodol o usmrtení černákovca Miloša Piliara zo strachu, že by mohol Piliar spolupracovať s políciou. Piliar sa v tom čase ukrýval, bol na neho vydaný zatykač pre násilnú trestnú činnosť. Kaštan sa podľa prokuratúry sprostredkovane nakontaktoval na Róberta L., ktorý v tom čase údajne šéfoval sýkorovcom a dnes je na úteku. Róbert L. potom vraj naplánoval a rozdelil úlohy a inštruoval zvyšných páchateľov. Piliara podľa vyšetrovateľov vylákali z úkrytu pod vymyslenou zámienkou, že ide na nové miesto, kde sa bude ďalej ukrývať a odviezli ho na chatu pri Seneckých jazerách. Tam ho najskôr omámili nápojom, do ktorého mu dali drogy. Potom mu do úst napchali handričku a liali cez ňu chemickú látku chloroform. Keď nejavil známky života, zahrabali ho do vopred pripravenej jamy. Policajti našli koncom júna minulého roka pri obci Veľký Grob telesné pozostatky Piliara. Z vraždy Piliara obvinili začiatkom februára štyri osoby - Kaštana a Róberta L. formou účastníctva a formou spolupáchateľstva 48-ročného Ivana C. a Martina Biháriho, ktorý je dlhodobo na úteku.

Druhá vražda, na ktorú Kaštan podľa súdu naviedol páchateľov, bola smrť Alojza Házyho. Toho zastrelili pri Ivanke pri Dunaji v roku 1998. Na Okresnom súde Bratislava II je Miloš Kaštan obžalovaný v prípade lúpeže s vydieraním a z úverového podvodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok