Bielorusko je pripravené zásobovať Ukrajinu ropnými produktmi

TASR
4.8.2014 13:26

Bielorusko je pripravené zásobovať Ukrajinu ropnými produktmi, povedal dnes podľa agentúry Reuters bieloruský prezident Alexander Lukašenko svojmu ukrajinskému partnerovi Petrovi Porošenkovi.

Bielorusko je pripravené zásobovať Ukrajinu ropnými produktmi
SITA

Bielorusko má dve veľké ropné rafinérie, podstatnú časť svojej ropy však dostáva z Ruska.

"Alexander Lukašenko zdôraznil, že Bielorusko rozumie naliehavosti tohto problému počas obdobia žatevnej kampane a preto napriek vlastným domácim potrebám pomôže Ukrajine v zabezpečení ropných produktov pre jej ekonomiku," uviedla vo vyhlásení Lukašenkova kancelária po telefonickom rozhovore Lukašenka a Porošenka.

V máji podpísali Rusko, Bielorusko a Kazachstan dohodu o vytvorení Eurázijskej ekonomickej únie. Ruský prezident Vladimir Putin dúfa, že táto únia bude konkurovať Číne, Spojeným štátom a Európskej únii ako ekonomická veľmoc.

Moskva súhlasila, že tento rok dodá Bielorusku bez cla v rámci dohody o colnej únii 23 miliónov ton ropy. Bielorusko výmenou za to vyváža ropné produkty, z ktorých clo platí Rusku.

Ukrajina, jeden z kľúčových svetových vývozcov obilia cez Čierne more, sa v súčasnosti nachádza uprostred žatevnej kampane, ktorá by mohla byť marená stúpajúcimi cenami paliva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok