Švajčiarsko neplánuje zaviesť sankcie voči Rusku

SITA
4.8.2014 10:05

Švajčiarsko nemá v úmysle uvaliť na Rusko sankcie a vo vzťahu k sporu na Ukrajine ostane neutrálne. Uviedol to v nedeľu švajčiarsky minister hospodárstva Johann Schneider-Ammann. Približne 75 % exportu ruskej ropy sa podľa švajčiarskej vlády zobchoduje prostredníctvom Ženevy.

Švajčiarsko neplánuje zaviesť sankcie voči Rusku
SITA/AP

Švajčiarska centrálna banka zase informovala, že ruské aktíva vo švajčiarskych bankách dosahujú približne 13,8 mld. švajčiarskych frankov (CHF).

Švajčiarsko v súčasnosti predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Krajina tak má tak sprostredkovateľskú úlohu. Taktiež zohráva úlohu pri zabezpečení prístupu vyšetrovateľov k havarovanému malajzijskému lietadlu na Ukrajine. "Je mimoriadne dôležité, že existuje krajina, ktorá môže povedať „nedržíme nikomu stranu“. Ponúkame pomoc pri riešení krízy, ktorá priniesla neistotu a vojnu, krok za krokom ," povedal Schneider-Ammann. "Naša úloha by sa oslabila, ak by sme jednoducho zaviedli sankcie EÚ," doplnil.

Minister reagoval aj na otázku, aká je šanca, že Švajčiarsko svoj postoj zmení. Podľa jeho slov existuje v rámci vládneho kabinetu "veľká jednomyseľnosť“. Ak však Švajčiarsko neuvalí vlastné sankcie, niektoré z tých, ktoré sú platné v EÚ, sa uplatnia aj vo Švajčiarsku. Krajina je totiž súčasťou schengenského priestoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok