Spiegel: Izrael odpočúval telefón šéfa diplomacie USA

SITA
4.8.2014 07:54

Izraelské spravodajské služby minulý rok odpočúvali telefón amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerry, ktorý sa v tom čase snažil o opätovné naštartovanie rokovaní o mieri na Blízkom východe medzi Izraelčanmi a Palestínami.

Spiegel: Izrael odpočúval telefón šéfa diplomacie USA
wiki

Podľa nedeľňajších informácií nemeckého týždenníka Spiegel tajné služby židovského štátu sledovali obsah Kerryho intenzívnej komunikácie s cieľom presne zistiť, o čom hovorí so svojimi rezortnými kolegami. Uľahčiť im to mal samotný šéf americkej diplomacie, ktorý údajne napriek varovaniam jeho poradcov v niektorých prípadoch zvykne používať obyčajný telefón.

Podľa renomovaného nemeckého periodika odvolávajúceho sa na viaceré zdroje z prostredia tajných služieb odpočúvala Kerryho aj minimálne jedna ďalšia krajina. Spiegelu tvrdí, že to boli Rusi a Číňania.

Týždenník zároveň dodáva, že Kerry si bol vedomý možnosti odpočúvania jeho osoby, no súkromné debaty s cieľom dosiahnuť konkrétne výsledky na problematickom Blízkom východe boli údajne pre neho dôležitejšie ako obavy jeho bezpečnostných poradcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok