V Ohiu je bez vody 400.000 ľudí, zdroj je kontaminovaný jedom z rias

TASR
4.8.2014 07:46

Približne 400.000 ľudí v americkom štáte Ohio bolo v nedeľu už druhý deň bez dodávok vody z verejnej siete. Príčinou je voda kontaminovaná toxínmi z premnožených rias v jazere Erie, ktoré slúži ako rezervoár, informovali noviny Detroit News.

V Ohiu je bez vody 400.000 ľudí, zdroj je kontaminovaný jedom z rias
SITA

Najviac je postihnuté mesto Toledo a jeho okolie. Guvernér štátu Ohio John Kasich vyhlásil v regióne stav núdze a na pomoc pri distribúcii fliaš s vodou obyvateľom poslal Národnú gardu, ku ktorej sa pripojili cirkevné organizácie a ďalší dobrovoľníci.

Miestne úrady varovali pred pitím vody z vodovodu prvýkrát v sobotu po tom, čo sa v jednej čističke odpadových vôd zistili výrazne zvýšené hodnoty pečeňového toxínu mikrocystín. V nedeľu už boli jeho hodnoty nižšie, ale čaká sa na výsledky ďalšej analýzy s cieľom vylúčiť všetky riziká.

Pitie kontaminovanej vody môže viesť k poškodeniu obličiek. Nepomôže ani jej prevarenie, keďže týmto spôsobom sa koncentrácia jedu len zvýši.

Jazero Erie je štvrté najväčšie z piatich severoamerických Veľkých jazier a jedenáste najväčšie jazero na svete. Daňou za intenzívny priemyselný rozvoj na jeho brehoch je aj rýchle množenie rias na hladine. Tomuto procesu pomáha najmä v lete aj to, že jazero Erie je najplytšie z Veľkých jazier.

Podobná situácia ako teraz nastala naposledy v roku 2011, keď uhynuli státisíce rýb a zaznamenaný bol najväčší rast rias na jazere v dejinách - pokrývali až šestinu jeho plochy. Riasy sa rozšírili do vzdialenosti vyše 20 kilometrov od brehu a miestami siahali až do hĺbky najmenej 60 metrov.

Kvitnúce riasy ustúpili začiatkom roku 1970 po sprísnení predpisov a obmedzení množstva fosforu v jazere. V ostatných rokoch však začali byť opäť problémom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok