Českí milovníci piva môžu mať vlastný pivovar

TASR
2.8.2014 20:13

Českí milovníci piva dostali možnosť stať sa spoluvlastníkmi pivovaru. Spoločnosť Zemský pivovar, ktorá sa chystá v Prahe na varenie piva, je zatiaľ klasickou spoločnosťou s ručením obmedzeným. Pripravuje však prechod na akciovú spoločnosť, v ktorej ponúkne podiel aj verejnosti. Informujú o tom na svojej internetovej stránke Lidové noviny (LN).

Českí milovníci piva môžu mať vlastný pivovar
SITA

"My sme pôvodne ku klasickým akcionárom plánovali pribrať len záujemcov z radov hostinských, ale na základe veľkého dopytu pripravujeme možný úpis aj pre ostatných občanov," povedal Pavel Prchal, konateľ Zemského pivovaru, ktorý si zatiaľ pivo podľa vlastnej receptúry necháva variť v partnerských pivovaroch a predáva ho už v desiatkach krčiem.

Myšlienku ako zapojiť milovníkov zlatého moku do činnosti pivovaru už však dotiahli do konca v Chomutove. Vlani tam vznikla akciová spoločnosť Prvý občiansky pivovar v Chomutove, so základným kapitálom 3,8 milióna Kč, ktorá združuje 92 akcionárov prevažne z Chomutova, ale aj Prahy, Brna a dokonca aj z Veľkej Británie. Väčšina si kúpila jednu akciu v hodnote 30.000 Kč (1085,46 eura). Celkom bolo vydaných 129 akcií pivovaru. Chomutovskí akcionári už varia pivo od tohtoročnej jari.

Zemský pivovar vlastnú výrobu ešte len chystá. V pražskom Braníku rokuje o prenájme schátralého Dominikánskeho dvora a jeho rekonštrukcii za 200 miliónov Kč.

V Česku funguje v súčasnosti okrem 49 priemyselných pivovarov aj 235 reštauračných a minipivovarov. Nekonkurujú si, varia väčšinou pre vlastnú krčmu, alebo dodávajú do iných reštaurácií. Už dávno nie sú doménou len nadšencov, ktorí začínali s varením piva v garáži. Stále obľúbenejšie a hojne navštevované minipivovary sú istou investíciou pre ľudí, ktorí majú peniaze a hľadajú spôsob, ako ich s veľkou mierou istoty a návratnosti zhodnotiť. Najmenšie pivovary prevádzkujú ich majitelia najčastejšie na základe živnosti alebo ako s.r.o., ale trendom sú práve pribúdajúce akciové spoločnosti.

"Forma akciovky znamená väčšiu dôveru v bankách, napríklad pri poskytovaní úveru, podiely možno jednoducho predávať. Na druhej strane je to náročnejšie - napríklad tým, že potrebujete na založenie aspoň 2 milióny korún," uviedol šéf Českomoravského zväzu minipivovarov Jan Šuráň, ktorý je zároveň akciovým podielnikom v minipivovaru v Břevnove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok