Polícia testuje platobné terminály na platenie pokút

TASR TA3
1.8.2014 12:44

Dvadsať motorizovaných policajných hliadok bude oddnes na najbližšie tri mesiace vybavených platobným terminálom, aby vodiči mohli uložené pokuty zaplatiť platobnou kartou, ak pri sebe nemajú dosť peňazí. Ide o pilotný projekt, ktorý sa bude po troch mesiacoch vyhodnocovať.

Polícia testuje platobné terminály na platenie pokút
SITA

Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

"Ak bude testovanie úspešné, polícia bude využívať o niekoľko desiatok terminálov viac," povedal Ábel. Hliadky mýtnej polície, diaľničných oddelení a krajských družstiev cestného dozoru budú testovať funkčnosť terminálov a záujem o platby kartou. Podľa Ábela majú terminály zjednodušiť život policajtom aj vodičom. Vysvetlil, že ak napríklad dôjde k situácii, že vodič je ochotný zaplatiť pokutu, ale nemá pri sebe hotovosť, policajt mu má zadržať vodičský preukaz a vrátiť až po zaplatení pokuty. To však zvyšuje administratívu polícii a pridáva povinnosti vodičom. "Použitie terminálu tieto negatíva odbúra," povedal policajný viceprezident.

Platobné terminály už v minulosti úspešne testovala slovenská polícia. Problém však nastal vo výške poplatkov za ich používanie, ktoré mali byť uhrádzané z rozpočtu Ministerstva vnútra SR, informoval Ábel. "Nebola to až taká malá suma, ja to číslo presne neviem, ale bolo to na vážne zamyslenie. Rezort vtedy na to nemal peniaze, teraz je situácia iná," dodal. Kto bude platiť tieto poplatky je podľa neho ešte v riešení.

Polícia spustila akciu Za volantom "bez opice"

Za volantom "bez opice" je názov ďalšej dopravno-bezpečnostnej akcie polície, ktorá je prioritne zameraná na zisťovanie, či vodiči pred alebo počas jazdy pili alkohol. Akcia sa začala dnes o 18.00 h a skončí sa o polnoci. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia polície.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok