WTO: Dohoda o svetovom obchode napokon nebude

SITA TA3
1.8.2014 11:31

Predstavitelia Svetovej obchodnej organizácie sa vo štvrtok nedokázali dohodnúť na podobe globálnej dohody, ktorá mala byť prvou reformou svetového obchodu za dve desaťročia. Dohodu zablokovala India.

WTO: Dohoda o svetovom obchode napokon nebude
SITA

"Neboli sme schopní nájsť riešenie, ktoré by nám umožnilo prekonať rozpory," povedal generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo. Predstavitelia WTO dohodu v hodnote 1 bil. USD uzavreli už v decembri minulého roku na Bali, do 31. júla ju však bolo treba potvrdiť a zapísať do pravidiel WTO. Dohoda mala podľa odhadov priniesť celosvetovo 21 mil. pracovných miest.

India trvala na tom, že výmenou za súhlas s dohodou žiada voľnejšie pravidlá v oblasti skladovania potravín a subvencií. Indiu podporili Kuba, Venezuela a Bolívia. India trvala na tom, že dohoda v tejto oblasti sa musí dosiahnuť spoločne s obchodnou dohodou, pričom z výsledkov decembrových rokovaní vyplýva, že predstavitelia WTO majú čas do roku 2017.

"Tento výsledok nerobí víťaza z nikoho," povedal austrálsky minister obchodu Andrew Robb. Podľa neho pritom najväčší prospech z dohody by mali rozvíjajúce sa krajiny. Podľa jeho slov je Austrália z výsledku sklamaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok