Povstalci podľa ukrajinskej vlády zamínovali okolie dopadu lietadla

SITA TA3
30.7.2014 16:28

Proruskí separatisti zamínovali oblasť na východe Ukrajiny, v ktorej spadlo zostrelené malajzijské lietadlo. V stredu to novinárom povedal hovorca ukrajinskej vlády Andrij Lysenko, podľa ktorého povstalci tak znemožnili prácu zahraničných expertov na mieste nešťastia.

Povstalci podľa ukrajinskej vlády zamínovali okolie dopadu lietadla
SITA

Medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v stredu už štvrtýkrát za sebou nedostali k troskám stroja a po krátkom rozhovore s hliadkujúcimi povstalcami sa vrátili späť do Donecka. K lietadlu sa opäť pokúsia dostať nasledujúci deň. Lysenko tiež povedal, že vládne sily sa pokúšajú získať späť územie v okolí dopadu lietadla, ktoré teraz majú pod kontrolou separatisti. Zdôraznil však, že priamo na mieste nešťastia sa nebojuje.

Východoukrajinskí povstalci v utorok obvinili OBSE, že slúži záujmom Spojených štátov a vláde v Kyjeve a pohrozili preto nesprístupnením miesta dopadu malajzijského lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí. Medzinárodní experti vrátane tých z OBSE ako aj Holandska a Austrálie sa stále neúspešne pokúšajú získať úplný prístup na miesto nešťastia s cieľom zozbierať dôkazy o nehode, ale aj osobné veci mŕtvych pasažierov. Zabezpečenie prístupu expertov k troskám bude témou štvrtkového rokovania zástupcov Ruska, Ukrajiny a OBSE, ktoré by sa malo konať v bieloruskom Minsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok