Cameron ďalej obmedzil sociálne dávky pre imigrantov z EÚ

SITA TA3
30.7.2014 16:07

Britský premiér David Cameron predstavil v utorok ďalšie pravidlá poskytovania sociálnych dávok pre imigrantov z Európskej únie, ktoré majú obmedziť imigráciu do Británie. V článku pre denník The Daily Telegraph Cameron napísal, že od novembra tohto roku budú mať občania únie prichádzajúci do Británie za prácou nárok na poberanie podpory v nezamestnanosti a na detské prídavky len po dobu troch mesiacov. V minulosti to bolo šesť mesiacov.

V minulosti to bolo šesť mesiacov. "Musíme zaistiť, že ľudia prichádzajú z tých správnych dôvodov. Nemôžete prísť do Británie a očakávať niečo za nič," odkázal imigrantom Cameron s tým, že jeho vláda chce zaistiť, aby imigranti neprichádzali do krajiny len s cieľom čerpať tamojšie štedré sociálne dávky.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že imigrácia je pre britských voličov jedným z najväčších zdrojov obáv pred parlamentnými voľbami v roku 2015. Cameronova konzervatívna vláda sa preto snaží čeliť popularite Strany nezávislosti Veľkej Británie (UKIP) sprísnením pravidiel v oblasti prisťahovalectva a sociálnych dávok. Európska únia Cameronov prístup k imigrácii kritizuje a tvrdí, že Londýn nemá dôkazy, že imigranti sa sťahujú do Británie len pre sociálne dávky. Hovorca Európskej komisie Jonathan Todd povedal, že komisia nové opatrenia podrobne preštuduje a uistí sa, či sú v súlade s právom EÚ.

Británia začala zavádzať nové pravidlá na vyplácanie sociálnych dávok prisťahovalcom z Európskej únie od začiatku tohto roku. Žiadateľ o prídavky na deti, penziu, lacnejšie bývanie či o príspevky v nezamestnanosti musí napríklad doložiť, že zarábal najmenej 150 libier (eur) týždenne po dobu aspoň troch mesiacov. Tento limit zodpovedá minimálnej mzde na 24 hodín práce týždenne. Osoby s nižšími príjmami budú musieť dokázať, že "ich pracovná aktivita je skutočná a efektívna", inak nárok na dávky mať nebudú. Nový systém neumožňuje využívanie sociálnych výhod uchádzačom o prácu, ktorí však v Británii ešte nepracovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok