USA chcú zapojiť Áziu do protiruských sankcií

SITA
30.7.2014 15:50

Washington chce presvedčiť vlády ázijských krajín, aby sa pripojili k sankciám Západu proti Rusku za jeho úlohu v ukrajinskej kríze. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyjadrenia vysokého predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí.

USA chcú zapojiť Áziu do protiruských sankcií
SITA

Podpora zo strany regionálnych vlád je pre úspech sankcií dôležitá, nakoľko ťažisko obchodnej výmeny Ruska sa stále viac presúva do Ázie. Americký predstaviteľ podľa svojich slov o problematike rokoval tento týždeň so zástupcami vlád a podnikateľskej sféry v Pekingu a Soule a v piatok ho čakajú rozhovory v Tokiu.

"Určite dúfame, že krajiny v tomto regióne, v ktorom je množstvo obchodných a finančných centier, sa k nám pripoja a týmto spôsobom zatlačia na Rusko," povedal americký predstaviteľ v Singapure.

Kľúčovým spojencom Ruska v Ázii je Čína, ktorá nedávno podpísala s Moskvou kontrakt na dodávky plynu v hodnote 400 mld. USD. India zase patrí medzi hlavných nákupcov ruskej vojenskej techniky, uviedla agentúra Reuters. Japonsko v pondelok oznámilo, že zmrazí aktíva tých ruských subjektov, ktoré sa priamo zapojili do ruskej anexie Krymu a prispievajú k nestabilite na Ukrajine. Vystupňovanie sankcií nasleduje po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami.

Súbor nových sankcií, ktoré sa zameriavajú na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor, oznámil v utorok prezident USA Barack Obama. Spoločne s EÚ, ktorá iba niekoľko hodín predtým avizovala opatrenia podobného druhu, chce takto zvýšiť nátlak na Moskvu obviňovanú Západom z podporovania separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok