Nemecko má výhrady k dohode o voľnom obchode EÚ s USA a Kanadou

TASR
27.7.2014 20:27

Nemecko zatiaľ nesúhlasí s podpisom dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou. Vo víkendovom vydaní a na svojom portáli o tom informuje denník Süddeutsche Zeitung. Dohoda s Kanadou (CETA) by mala byť posledným stupňom pred podpísaním podobnej dohody so Spojenými štátmi (TTIP).

Nemecko má výhrady k dohode o voľnom obchode EÚ s USA a Kanadou
SITA

Podľa nemeckej spolkovej vlády by zahraničné koncerny získali v EÚ priveľa moci. Brzdenie podpísania dohody môže mať zosilnené účinky na spornú dohodu TTIP. Rozhodujúci význam pre uzatvorenie transatlantickej obchodnej dohody so Spojenými štátmi bude mať to, či dohodu s Kanadou, ktorá je už hotová, podporí všetkých 28 členov EÚ. Podľa denníka sa o tejto záležitosti hovorilo v piatok (25.7.) vo vedení Európskej komisie (EK).

Nemeckí diplomati v piatok v Bruseli uviedli, že spolková vláda dohodu s Kanadou "tak, ako je vyrokovaná", by nemohla podpísať. Nemecko je síce v zásade pripravené v septembri parafovať dokument, ale kapitola o právnej ochrane investorov je "problematická" a teraz sa pokladá za neprijateľnú.

Spor sa vedie o ustanovenia na ochranu investorov. V niektorých členských krajinách sa vedú ostré spory o to, akú právnu istotu majú mať zahraničné podniky, ktoré investujú v iných krajinách. Kým ustanovenia v dohode o voľnom obchode s Kanadou sa v zásade prijímajú, podobné ustanovenia v pripravovanej dohode s USA sa ako celok odmietajú. Nemôže dôjsť k tomu, aby americkí investori mohli v budúcnosti Európsku úniu alebo jej jednotlivých členov žalovať na súkromných arbitrážnych súdoch. Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel zdôraznil, že zámer, aby americkí investori získavali zmluvami mimoriadnu právnu ochranu, pokladá za zbytočný.

Európska komisia dostala od členských štátov splnomocnenie, aby práve toto ustanovenie dohodla presne a aby sa začlenilo aj do dohody s Kanadou. Dohoda s Kanadou je hotová a tento týždeň ju oficiálne dostane 28 členov EÚ na posúdenie. Môže vstúpiť do platnosti v príslušnom legislatívnom procese len v prípade, ak s ňou vyslovia súhlas všetci členovia EÚ. Bez ustanovení o ochrane investícií sa však sotva nejaký kanadský podnik rozhodne investovať v Európe.

Buď sa EÚ rozhodne ako celok pre ideu zóny voľného obchodu, alebo sa jej členovia zhodnú na tom, že EK dostane opätovne mandát na nové rokovania.

Rokovania o zóne voľného obchodu s USA sa začali v roku 2013 a dohoda o nej by sa mala podpísať v nasledujúcom roku. Organizácie na ochranu spotrebiteľov ju väčšinou odmietajú. Obávajú sa, že by mohla viesť k zníženiu európskych štandardov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok