Čierne skrinky potvrdili, že lietadlo zostrelila raketa

SITA, TASR, TA3
27.7.2014 18:47

Analýza čiernych skriniek z lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa 17. júla zrútilo nad východnou Ukrajinou, potvrdila teóriu o zostrelení raketou. V nedeľu o tom s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa európskeho leteckého úradu informuje spravodajská stanica CBS News.

Údaje z čiernych skriniek sú podľa neho konzistentné s nájdenými kusmi lietadla, ktoré javia znaky poškodenia šrapnelmi z rakety. Z čiernych skriniek tiež vyplynulo, že v lietadle nastal mohutný podtlak, čo by takisto nahrávalo teórii o vonkajšom masívnom poškodení trupu lietadla. Oficiálne závery z celkovej analýzy čiernych skriniek však budú oficiálne známe až neskôr.

Medzinárodní experti v nedeľu na poslednú chvíľu zrušili svoju plánovanú návštevu miesta na východnej Ukrajine, kam dopadli trosky havarovaného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Dôvodom sú neutíchajúce boje medzi tamojšími proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Malajzia pritom krátko predtým informovala, že militanti s príchodom medzinárodného tímu na čele s holandskými vyšetrovateľmi súhlasili. Experti chceli nájsť ďalšie dôkazy dokazujúce zostrelenie malajzijského stroja, ale takisto mali v pláne aj zozbieranie osobných vecí po obetiach. Objavili sa totiž správy, že separatisti miesto rabujú.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla zrútil v oblasti pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

USA zverejnili dôkazy ostreľovania Ukrajiny z územia Ruska

Americká administratíva dnes zverejnila družicové snímky, ktoré podľa nej potvrdzujú, že územie východnej Ukrajiny bolo ostreľované z Ruska, uviedla agentúra AP.

Družicové snímky zachytávajú stopy po výbuchu po odpálení rakiet na ruskej strane spoločných hraníc; krátery, ktoré vznikli po ich dopade na ukrajinskom území, ako pozície ruských raketometov a dôsledky zásahu bombardovania ukrajinských kasární, informovala agentúra RIA Novosti.

V štvorstranovom dokumente americkej administratívy sa uvádza, že snímky zachytávajú stav v čase od 21. do 26. júla. Nemenovaní predstavitelia americkej vlády uviedli, že jedna zo snímok zachytáva rakety, ktoré boli na ukrajinské územie vypálené z Ruska zo vzdialenosti 11 kilometrov.

Podľa RIA Novosti na snímkach americkej rozviedky možno údajne rozpoznať ruské delostrelectvo, ako aj raketomety na území Ruska i Ukrajiny.

Ruské agentúry uvádzajú, že tieto snímky sú podľa MZV USA dôkazom o pravdivosti tvrdení USA o ostreľovaní ukrajinského územia zo strany Ruska, ako aj o tom, že Rusko dodáva proruským separatistom vojenskú techniku.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová na štvrtkovom brífingu vo Washingtone povedala, že ruské delostrelectvo ostreľuje spoza hraníc postavenia ukrajinskej armády, ktorá na východe Ukrajiny bojuje s proruskými separatistami, čo Rusko popiera.

Rusko v reakcii na to v piatok vyhlásilo, že Spojené štáty svojimi nepodloženými narážkami a protiruskou rétorikou v súvislosti s krízou na Ukrajine ovplyvňujú medzinárodnú verejnú mienku.

Rusko opakovane deklaruje, že nie je jednou zo strán vnútroukrajinského konfliktu. Tvrdenia o ostreľovaní ukrajinského územia z ruskej strany ruské MZV označilo za "nedokázateľné ohováranie".

Predstaviteľ ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes v Moskve uviedol, že za posledné štyri mesiace ruské pohraničie pri hraniciach s Ukrajinou navštívilo 18 medzinárodných inšpekcií, na ktorých sa zúčastnili aj predstavitelia USA a Ukrajiny. Žiadna z inšpekcií pritom nekonštatovala porušovanie dohôd alebo nepovolené vojenské aktivity zo strany Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok