Dohoda so separatistami o prístupe na miesto tragédie je dosiahnutá

TASR
27.7.2014 13:33

Malajzijský premiér Najib Razak dnes oznámil, že so separatistami na Ukrajine bola dosiahnutá dohoda, aby na miesto, kde spadlo malajzijské lietadlo, pustili medzinárodnú komisiu a umožnili vyšetrovateľom určiť, prečo lietadlo havarovalo.

Dohoda so separatistami o prístupe na miesto tragédie je dosiahnutá
SITA/AP

Vo vyhlásení kancelárie malajzijského premiéra sa podľa agentúry Reuters uvádza, že dohoda s vodcom separatistov Alexandrom Borodajom "zaručí ochranu medzinárodným vyšetrovateľom havárií a katastrof", aby mohli vyzdvihnúť z trosiek ľudské pozostatky a stanoviť príčinu havárie.

"Dúfam, že táto dohoda s pánom Borodajom zaistí bezpečnosť do všetkých detailov tak, aby medzinárodní vyšetrovatelia mohli vykonávať svoju prácu," píše sa v komuniké kancelárie predsedu malajzijskej vlády.

Alexandr Borodaj je samozvaným premiérom tzv. Doneckej ľudovej republiky, ktorá v máji tohto roku vyhlásila nezávislosť od Ukrajiny.

Najib Razak vo vyhlásení ďalej spresňuje, že na miesto nehody malajzijského dopravného lietadla na východnej Ukrajine vyšle Malajzia ako súčasť medzinárodnej vyšetrovacej komisie desiatky členov vyšetrovacej komisie. Z Kuala Lumpuru ich v stredu vycestuje 68.

V lietadle spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17 na linke Amsterdam - Kuala Lumpur, sa 17. júla, keď bolo nad územím východnej Ukrajiny pravdepodobne zostrelené, nachádzalo okrem iných 193 Holanďanov, 43 Malajzijčanov a 37 Austrálčanov. Zahynulo všetkých 298 osôb na palube, sumarizuje agentúra AP.

Ukrajina Luhanska žena (SITA).jpg

Medzinárodní experti zatiaľ na miesto havárie boeingu pre boje neodídu

Tím medzinárodných vyšetrovateľov, ktorý má navštíviť miesto nehody malajzijského lietadla na východnej Ukrajine, dnes svoju cestu zatiaľ zrušil, keď dostal informácie o bojoch v danej oblasti. Informovala o tom agentúra AP.

Alexander Hug, zástupca šéfa monitorovacieho tímu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine, uviedol, že pre neozbrojenú misiu by bolo z jej súčasného stanovišťa v povstalcami ovládanom meste Doneck príliš nebezpečné odcestovať do tejto oblasti.

Bezprostredne nebolo známe, kedy presne zmienené boje vypukli. Hug, obklopený holandskými a austrálskymi odborníkmi, však podľa agentúry Reuters dodal, že na mieste svojho budúceho pôsobiska sa pravdepodobne rozmiestnia v pondelok ráno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok