Britský vicepremiér žiada sprísniť sankcie voči Rusku a odobrať mu právo na MS

TASR
27.7.2014 07:28

Britský vicepremiér Nick Clegg sa vyslovil za to, aby súčasťou sankcií voči Rusku za podiel za destabilizácii situácie na Ukrajine bolo aj odňatie práva na usporadúvanie významných športových podujatí. Clegg to uviedol v dnešnom rozhovore pre Sunday Times.

Britský vicepremiér žiada sprísniť sankcie voči Rusku a odobrať mu právo na MS
SITA

Pre ruského prezidenta Vladimira Putina by podľa Clegga malo byť nepredstaviteľné tešiť sa z prestíže usporiadať v roku 2018 majstrovstvá sveta vo futbale. "Ruské vedenie nemôže donekonečna pokúšať trpezlivosť medzinárodného spoločenstva až po zlomovú hranicu a pritom sa ešte tešiť z privilégia a z pochvál za to, že v roku 2018 usporiada celosvetový šampionát," dodal britský politik.

Vyhlásil, že Putinovo správanie dosiahlo vrchol. Upozornil, že zlyhanie pokusu odobrať Rusku právo na usporiadanie futbalového šampionátu by vyvolalo dojem, že zvyšok sveta je slabý a neúprimný.

Clegg uviedol, že "po strašnom, strašnom zostrelení tohto lietadla" je nevyhnutné, aby Európska únia voči Putinovi pritvrdila.

Odobrať Rusku práva na usporiadanie futbalových majstrovstiev žiadali už predtým niekoľkí poslanci nemeckého Bundestagu, ako aj členovia amerického Kongresu, ktorí okrem toho vyzvali FIFA, aby Rusku v súvislosti s udalosťami na Ukrajine pozastavila členstvo.

V lietadle, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, zahynulo všetkých 298 cestujúcich na palube. Obeťami tragédie sa stalo 193 Holanďanov, 43 Malajzijčanov (vrátane 15 členov posádky), 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, desať Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci, jeden Kanaďan a jeden Novozélanďan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok